Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Budvanski festival u projektu Sexual theatre: Feministički pristup čitanja klasične literature

Grad teatar implementira projekat o položaju žena kroz program Kreativna Evropa

Budvanski festival u projektu Sexual theatre: Feministički pristup čitanja klasične literature

Rezultat projekta četiri nova pozorišna djela koja će biti prikazivana kao manja festivalska forma u svim partnerskim zemljama. U autorskom timu projekta Crnu Goru predstavljaju dramaturškinja Stela Mišković i rediteljka Minja Novaković 

Budvanski festival u projektu Sexual theatre: Feministički pristup čitanja klasične literature Foto: Budva Grad teatar
Portal AnalitikaIzvor

Festiva Grad teatar Budva realizuje projekat „The Sexual Theatre–Feminist Readings of Classics“, u okviru programa Kreativne Evrope „CREA-CULT-2003-COOP“. 

Pored budvanskog festivala partneri na projektu su: Bosansko narodno pozorište Zenica (vodeći partner), Universite Paul–Vallery Montpellier iz Francuske, Teatro Circo de Braga iz Portugalije. 

U autorskom timu projekta Crnu Goru predstavljaju dramaturškinja Stela Mišković, koja se pridružuje timu iz Portugalije, i rediteljka Minja Novaković, koja će raditi na projektu u Francuskoj. Predstavu koja će nastati u Crnoj Gori, režiraće Laurent Berger iz Francuske, uz saradnju dramaturškinje Catie Faisco iz Portugalije. 

Rezultat projekta će biti četiri nova pozorišna djela koja će biti prikazivana kao manja festivalska forma u svim partnerskim zemljama.

Kako su saopštili iz Grada teatara, aktivnosti na realizaciji projekta počele su u januaru i trajaće do decembra 2025. 

“Ovim projektom se posebna pažnja posvećuje ženama, odnosno njihovom položaju u patrijarhalnom društvu. Kroz rad na projektu obrađivaće se teme koje se tiču feministričkih teorija, rodne ravnopravnosti, patrijarhata, a koje su karakteristične za zemlje koje učestvuju u njegovoj realizaciji, odnosno Francusku, Portugaliju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru”, navode iz Grada teatra.

Sveobuhvatni cilj projekta je, kako dodaju, da se kroz feministički pristup čitanja klasične literature kreiraju novi kulturni sadržaji, intentacionalne koprodukcije i razmjena umjetnika između zemalja Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana. 

Portal Analitika