Politika

BS: Ovo je globalni iskorak u cilju uspostavljanja kulture sjećanja na genocid u Srebrenici

Pozdravljamo usvajanje Rezolucije UN kojom se uspostavlja Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici, smatrajući da ona predstavlja globalni iskorak u pravcu uspostavljanja kulture sjećanja na genocid u Srebrenici i prevencije genocida, saopštili su večeras iz Bošnjačke stranke.

BS: Ovo je globalni iskorak u cilju uspostavljanja kulture sjećanja na genocid u Srebrenici Foto: Foto: Bošnjačka stranka
Portal AnalitikaIzvor

"Vjerujemo da će ova Rezolucija podstaći kritičko suočavanje sa prošlošću u regiji, na bazi utvrđenih činjenica, kao preduslovu za postizanje trajnog mira i uspostavljanje jedino ispravnog etičkog odnosa prema genocidu u Srebrenici i genocidu uopšte", istakli su oni.

Smatraju važnim da se kroz obrazovni sistem i na druge prikladne načine kontinuirano radi na podizanju kolektivne svijesti o genocidu kao neprihvatljivom modelu rješavanja konflikata, ali i o neprihvatljivosti negiranja i relativizacije genocida, te glorifikacije ratnih zločinaca osuđenih za djelo genocida.

Crna Gora glasala za: Rezolucija o genocidu u Srebrenici usvojena je u Ujedinjenim nacijama.
117
Crna Gora glasala za: Rezolucija o genocidu u Srebrenici…
23.05.2024 17:30

"Sa potpunim uvjerenjem da ni jedan narod ne može biti genocidan, kao i da ova Rezolucija to ni u jednom svom dijelu ne implicira, ne samo da potvrđujemo taj stav, već pozivamo na njegovu punu promociju. Crna Gora je glasanjem za ovu rezoluciju još jednom potvrdila opredjeljenje da bude dio demokratskog i razvijenog svijeta", zaključili su oni.

Portal Analitika