Zdravlje

Borovinić - Bojović: Dogovoreno da se naši ljekari usavršavaju u Parizu

Ministarka zdravlja, dr Jelena Borovinić Bojović počela je radnu posjetu Francuskoj sastankom sa predstavnicima Ministarstva solidarnosti i zdravlja. U ime Vlade Crne Gore, ministarka je zahvalila na dosadašnjoj pomoći Francuske Crnoj Gori u svim sferama uključujući dragocjenu pomoć tokom pandemije korona virusa. Na sastanku je iskazano posebno interesovanje za pomoć Crnoj Gori u oblasti digitalne transformacije. Naglašen je i značaj unapređenje zdravlja žene u svim separatima medicine.


Borovinić - Bojović: Dogovoreno da se naši ljekari usavršavaju u Parizu Foto: pa
Portal AnalitikaIzvor

Sagovornici su razmijenili iskustva u vezi sa epidemiološkom situacijom i procesom vakcinacije protiv korona virusa. U tom kontekstu, naglašena je podrška EU kroz COVAX mehanizam.

Dr Borovinić Bojović se srela i sa direktoricom za međunarodnu saradnju najveće bolničke grupe u Evropi AP-HP (Assistance Publique – Hôpitaux de Paris), Florans Veber. Dogovoreno je da ova grupacija, u okviru koje radi 39 bolnica i koja je uvezana sa šest unverziteta potpiše memorandum o saradnji sa Kliničkim centrom Crne Gore. To će omogućiti da crnogorski specijalisti provedu od godinu do dvije staža u Parizu, a subspecijalisti godinu.

U nastavku radne posjete Francuskoj, ministarka zdravlja posjetiće dva francuska medicinska fakulteta i imaće susrete sa eminentnim ljekarima o osiguravanju saradnje posebno u deficitarnim oblastima.

Dr Borovinić Bojović srešće se i sa predstavnicima crnogorske dijaspore u Parizu.


Portal Analitika