Zdravlje

Navodi ministarka zdravlja

Borovinić Bojović: Do kraja marta još 50.000 ruskih vakcina, kineske do kraja mjeseca

U februaru se očekuje se još 5000 vakcina Sputnjik V vakcina, a do kraja marta još 50.000 iste vakcina, rekla je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović u emisiji Argumenti na RTCG. Kazala je i da se do kraja februara očekuje kineska donacija od 30 hiljada Sinofarmovih vakcina.

Borovinić Bojović: Do kraja marta još 50.000 ruskih vakcina, kineske do kraja mjeseca Foto: Foto: gov.me/S.Matić
RTCG TeleskopijaIzvor

Ona je ponovila kako su vakcine koje je poklonila Srbija, ugovorene na bilateralnom nivou dvije države i uz saglasnost proizvođača Rusije, dok u slučaju ponude biznismena Petrosa Statisa to, kako kaže, nije bilo moguće.

"Nigdje u svijetu se do sada nije desilo da fizičko lice bude donator, iako sam sigurna da i u drugim državama postoje dobronamjerni prijatelji koji bi to za svoje države učinili", kazala je ministarka zdravlja.

Poslanik DPS Jevto Eraković i bivši direktor KCCG rekao je da je važniji jedan ljudski život nego bilo koje političko prepucavanje.

-Činjenica je da smo imali ponuđene vakcine. Predsjednik države je onavijestio predsjednika Vlade da je spremna donacija Crnoj Gori. Ne bi Statis otišao u Emirate, i rekao ja sam Petros Statis dajte mi ove vakcine. Ali očigledno neke političke igre uslovile su da ova vlada nije htjela da prihvati ovu donaciju - naveo je Eraković.

Portal Analitika