Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Borančić o PISA tesiranju: Nije iznenađenje da su nam đaci u dnu Evrope kada su oni koji ih obrazuju šampioni zatvorenog uma i nazadovanja

Borančić o PISA tesiranju: Nije iznenađenje da su nam đaci u dnu Evrope kada su oni koji ih obrazuju šampioni zatvorenog uma i nazadovanja

Stanje prosvete i kompletnog obrazovnog sistema u Crnoj Gori veoma je zabrinjavajuće, još više zabrinjava činjenica da nadležne to mnogo ne uzbuđuje niti se bilo ko bavi strategijom unaprijeđenja ove oblasti, kazao je potpredśednik Liberalne partije, Ammar Borančić.

Borančić o PISA tesiranju: Nije iznenađenje da su nam đaci u dnu Evrope kada su oni koji ih obrazuju šampioni zatvorenog uma i nazadovanja Foto: Liberalna partija
Portal AnalitikaIzvor

"Obrazovni sistem temelj je budućeg razvoja i napretka svakog društva, pa ako je sudeći po stanju u crnoorskoj prosveti, čeka nas mukotrpan rad i neizvjesna sjutrašnjica u kojoj ćemo kaskati za svijetom", kazao je Borančić. 

Crna Gora je, podsjeća Borančić, na PISA međunarodnom testiranju u oblasti obrazovanja, koje je sprovedeno 2022. godine u 63 škole ostvarila najgore rezultate u posljednjoj deceniji, daleko ispod prosjeka , na samom začelju Evrope.

"Umjesto da se Vlada, nadležno ministarstvo, Univerzitet i druge institucije ozbiljno pozabave strategijom razvoja i unaprijeđenja crnogorske prosvete, posljednje četiri godine svjedočili smo samo sistemskom uništavanju obrazovnih institucija. Podsjećam na partijsku “sječu” svih rukovodilaca obrazovnih institucija, imenovanje sveštenika u Odbor Univerziteta ali i stotine hiljada eura koje je Vlada usula u privatne vjerske škole, a ni dan danas se ne zna đe je taj novac građana završio", navodi Borančić. 

Istovremeno se, poručuje Borančić, vodi agresivna kampanja za uvođenje vjerske nastave u redovno školstvo, dok nastavnici nastavljaju da zloupotrebljavaju i indoktriniraju đake kao religijske fanatike i ekstremiste, promovišuči mračnjačku dogmu umjesto naučnih principa.

"Pa zato možda i nije iznenađenje da su naši đaci u samom dnu svijeta po znanju iz matematike, čitanja, inovacija i uopšte naučnih disciplina i kritičkog promišljanja svijeta, jer su oni koji treba da ih obrazuju šampioni zatvorenog uma, iracionalnog i nazadovanja. Nasušna potreba Crne Gore je promocija zdravog kritičkog mišljenja, otvoren um najmlađih koji treba da se takmiče sa vršnjacima iz svijeta u otkrivanju novih znanja i vještina a ne u nacionalnom folkloru. Mladi ljudi, najkvalitetniji kadrovi, napuštaju Crnu u prvom redu upravo zbog naopakog sistema vrijednosti i osjećaja nesigurnosti u ovakvom sistemu, a to je temlje i dugoročnog ekonomskog propadanja", navodi Borančić. 

To je, poručuje Borančić, slika posrnuća jednog društva, a temelje koje postavimo danas sa najmlađim generacijama, dočekaće crnogorsko društvo i državu u narednim decenijama.

"Postavlja se pitanje, kakvu to budućnost ostavljamo Crnoj Gori te kako se nadati perspektivi budućeg razvoja i boljeg kvaliteta života sa onim što se nameće kao vrhunska vrijednost a čije rezultate pokazuju upravo PISA testiranja", zaključio je Borančić. 

PISA testiranje: Najgori rezultat naših učenika od 2012, pogledajte koje su države najbolje na planeti i u Evropi
13
PISA testiranje: Najgori rezultat naših učenika od 2012…
05.12.2023 12:00

 

Portal Analitika