Društvo

Kroz projekat FORS Montenegra koji finansira EU

Bolnici i Domu zdravlja u Pljevljima nova oprema vrijednosti 50.687 eura

U Opštoj bolnici u Pljevljima je danas održana konferencija za medije u cilju predstavljanja nove medicinske opreme koja je nabavljena u okviru prekograničnog projekta „IMPORTANT – Unapređenje reproduktivnog zdravlja u Crnoj Gori i Srbiji”, koji realizuje FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore u saradnji sa Domom zdravlja Novi Pazar.

Bolnici i Domu zdravlja u Pljevljima nova oprema vrijednosti 50.687 eura Foto: Fors Montenegro
Portal AnalitikaIzvor

Ukupna vrijednost ove podrške za dvije zdravstvene institucije iz Pljevalja, Opštu bolnicu i Dom zdravlja iznosi preko 50.000 eura bez PDV-a. Oprema koja je dodijeljena Opštoj bolnici u Pljevljima uključuje ultrazvučni aparat, radio hirurški nož, EKG vrijednosti 31.222 eura bez PDV-a.

Oprema za Dom zdravlja uključuje portabilni ultrazvučni aparat, kolposkop i medicinske instrumente u vrijednosti od 19.452 eura bez PDV-a.

Pored zdravstvenih institucija iz Pljevlja, u aktivnost nabavke opreme kroz ovaj projekat su uključeni i Dom zdravlja i Opšta bolnica u Nišiću, kao i Dom zdravlja u Beranama, tako da ukupna vrijednsot nabavljene opreme iznosi preko 125.000 eura, bez PDV-a.

Medijima su se ovom prilikom obratili Dr Saša Grbović, direktor Opšte bolnice Pljevlja, Dr Brankica Stanković, direktorica Doma zdravlja Pljevlja i Veselin Šturanović, izvršni direktor FORS Montenegra. Cilj projekta IMPORTANT je unapređenje kvaliteta i dostupnosti usluga u oblasti reproduktivnog zdravlja i nivoa svijesti stanovništva o značaju zdravih stilova života i prevencije u očuvanju reproduktivnog zdravlja, posebno za socijalno ranjive kategorije stanovništva.

Projekat, koji se uskoro završava, finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020, a u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave. Ugovorno tijelo za projekat je Ministarstvo finansija Republike Srbije – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU.

Glavne projektne aktivnosti uključuju organizovanje preventivnih pregleda, nabavku nove opreme i vozila za javne zdravstvene institucije u ciljnom području, obuke za korišćenje nove opreme, prekogranične treninge za medicinsko osoblje na teme vezane za prevenciju, dijagnostiku i liječenje karcinoma dojke i karcinoma grlića materice, predavanja za žene i omladinu na temu reproduktivnog zdravlja, sprovođenje istraživanja o znanju i navikama vezanim za reproduktivno zdravlje, kampanju podizanja nivoa svijesti građana, izradu publikacija o značaju zdravih stilova života, preventivnih pregleda dojki i ginekoloških pregleda, prekograničnu konferenciju na temu unapređenja reproduktivnog zdravlja i sl.

Ovaj dvogodišnji projekat, čija realizacija je počela 1. decembra 2021, se sprovodio u Nikšiću, Pljevljima, Andrijevici, Beranama, Bijelom Polju, Gusinju, Žabljaku, Kolašinu, Mojkovcu, Petnjici, Plavu, Plužinama, Rožajama i Šavniku u Crnoj Gori i Novom Pazaru, Novoj Varoši, Prijepolju, Raški, Sjenici, Priboju, Vrnjačkoj Banji i Tutinu u Srbiji.

Portal Analitika