Zanimljivosti

BMW koristi vještačku inteligenciju za dizajniranje automobila

BMW je prije nekoliko dana predstavio novu Seriju 5, čiji su dizajn neki hvalili, dok se drugima nije previše dopao.

BMW koristi vještačku inteligenciju za dizajniranje automobila Foto: BMW promo
Revijahak.hrIzvor

Uglavnom, to je slučaj sa BMW-ima u posljednje vrijeme, ali i sa većinom vozila drugih proizvođača.

Teško je svima ugoditi, a put do funkcionalnosti dizajna vodi u nekim neočekivanim ili očekivanim pravcima.

Šef dizajna BMW-a Adrian van Hojdonk rekao je u intervjuu za Top Gear da je vještačka inteligencija već korišćena u različitim dizajnerskim zadacima.

"Eksperimentišemo sa vještačkom inteligencijom u dizajnu. Na primjer, u dizajnu točka. Možete podesiti nekoliko parametara - želite točak sa pet krakova, određenom masom i veličinom od, recimo, 20 inča — i tada računar počinje da generiše ideje za vas. Lijepo je konsultovati vještačku inteligenciju, ali ljudska inteligencija treba da bude posljednja", tvrdi Hojdonk.

Čovjek, kako je kazao, ipak mora da bude umjetnički direktor.

"Treba izabrati. I dalje morate da vodite proces – računar može da kombinuje različite parametre u smisleni prijedlog mnogo brže od čovjeka. Možete li se osloniti na AI za kompletan dizajn automobila? Ne baš, jer vještačka inteligencija samo sintetiše ono što već postoji na internetu, pa bi takvi automobili već bili viđeni, odnosno kompilacija već poznatih modela. Kao neko metalno-plastično Frankenštajnovo čudovište. Sada, ako bismo bili cinični, možemo reći da većina današnjih novih automobila ionako izgleda kao forma koju smo ranije vidjeli", kazao je on- 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.