Društvo

Blažić: Zloupotrbu resursa da kontroliše nezavisno tijelo

Izvor



On je kazao da se novac građana ne smije koristiti za lične, ili interese bilo koje stranke.

„Tu se mora uspostaviti jasan mehanizam kontrole. To su resursi institucija, a ne ove ili one partije. Zloupotreba državnih resursa je u Crnoj Gori uobičajena već 20 godina“, rekao je Blažić agenciji MINA.

Za taj period, smatra on, vladajuće oligarhije su crpile resurse da bi sticale određene poene kod biračkog tijela na račun poreskih obveznika. „To su sve plaćali obveznici a partije su ubirale ’kajmak’“.

Blažić je kazao da državni resurs mora biti pod apsolutnom kontrolom i ne smije se upotrebljevati u partijske svrhe.

„Smatram da bi trebalo da postoji tijelo koje bi to kontrolisalo i koje bi imalo određena ovlašćenja u odnosu na one subjekte koji zloupotrebljavaju državne resurse“, dodao je on.

Sociolog Srđan Vukadinović smatra da predizbornu kampanju karakterišu optužbe opozicije na račun (ne)regularnosti izbora i veoma intenzivni radovi, naročito u njenom završnom dijelu, na izgradnji različitih infrastrukturnih objekata.

On je rekao agenciji MINA da te pojave predstavljaju klasičnu zloupotrebu državnih resursa sa kojima upravlja vladajuća partija i sve se to čini u cilju finalizacije predizborne kampanje.

Vukadinović je ocijenio da ta priča već postaje stereotip, i da bi zbog toga bilo dobro da se donese odluka ili uredba sa zakonskom snagom, po kojoj se strogo zabranjuje bilo kakvo korištenje državnih resursa u partijske svrhe.

Ili da se zabranjuje pola godine prije održavanja izbora bilo kakvo izvođenje radova na infrastrukrnim objektima ili otvaranje nekih institucija ili ustanova“, rekao je on.

Vukadinović smatra da time ne bi bili puno oštećeni ni građani ni institucije.

„Jer se obično osim presicjecanja svečane vrpce i ne uradi ništa bitno što će popraviti kvalitet života građana, a značajan dio svega toga nije u funkciji nakon tih ceremonija i svečanosti“, naveo je on.

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika javni funkcioneri koje imenuje ili postavlja Vlada ili lokalna samouprava, državni službenici i namještenici ne mogu učestvovati u izbornoj kampanji, niti mogu javno izražavati svoje stavove povodom izbora, u radnom vremenu, odnosno dok su na dužnosti.

Portal Analitika