Svijet

Bivši Putinov tijelohranitelj imenovan za sekretara Državnog savjeta

On je ranije ovog mjeseca imenovan za pomoćnika ruskog predsjednika kada je došlo do velikih promjena na najvišim pozicijama u Ministarstvu odbrane i Savjetu za bezbijednost

Bivši Putinov tijelohranitelj imenovan za sekretara Državnog savjeta Foto: Printscreen, Radio Slobodna Evropa
Portal AnalitikaIzvor

Aleksej Djumin, bivši tijelohranitelj ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je nedavno imenovan za pomoćnika u Kremlju, u srijedu je imenovan za sekretara Državnog savjeta, prenosi Reuters.

Djuminovo imenovanje u savjet, savjetodavni odbor koji se sastoji od guvernera, najviših poslanika u parlamentu, premijera i drugih regionalnih zvaničnika, novi je pokazatelj njegovog sve većeg uticaja u Kremlju.

Državni savjet, iako nije moćan kao Savjet za bezbijednost, ima značajno prisustvo u javnosti za koje analitičari kažu da ga Putin koristi da izgradi podršku među regionalnim zvaničnicima i poslovnom elitom.

Pedesetvogodišnji Djumin je bio guverner regiona Tula, u kojoj se nalazi značajan broj odbrambenih kompanija. On je ranije ovog mjeseca imenovan za Putinovog pomoćnika kada je došlo do velikih promjena na najvišim pozicijama u Ministarstvu odbrane i Savjetu za bezbijednost.

Djumin je ranije radio kao telohranitelj Putina kao pripadnik moćne Federalne službe zaštite, ruskog ekvivalenta američke Tajne službe.

U intervjuu za list Komersant 2016, on je opisao kako je jednom, dok je bio u Putinovom obezbjeđenju, uplašio medveda koji se približio predsjedničkoj rezidenciji u kojoj je Putin spavao.

Dobio je najviše ruske počasti i redovno s Putinom igra hokej na ledu. Bio je zamijenik ministra odbrane i imao je ključnu ulogu u operaciji okupacije ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine, koje je kasnije nelegalno anketirano.

Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije Djuminu 2018. godine, navodeći njegovu ulogu u aneksiji Krima.

Prema ljudima koji prate Kremlj, on je i na užoj listi mogućih Putinovih nasljednika.

Osnivač te kompanije Jevgenij Prigožin poginuo je u misterioznoj avionskoj nesreći u avgustu 2023. godine, dva mjeseca pošto je organizovao pobunu koja je otvoreno izazvala Putina i rusko vojno rukovodstvo.

Tokom pobune juna 2023, Djumin je navodno odigrao ključnu ulogu u ubijeđivanju Prigožina da prekine marš na Moskvu.

Poslije toga, Djumin je javno pohvalio Prigožina kao "pravog patriotu, odlučnog i neustrašivog čovjeka".

Putin je nedavno pokrenuo reorganizaciju najviših poslova vezanih za odbranu, uključujući smjenu svog bliskog saveznika Sergeja Šojgua sa dužnosti ministra odbrane. Čini se da je to urađeno u pokušaj Kremlja da suzbije korupciju u vojnom sektoru.

Portal Analitika