Politika

Bivši predsjednik borda ToMontenegro: Novi članovi birani su po sumnjivim kriterijumima

Bivši predsjednik borda direktora ToMontenegro, a danas član Predsjedništva pokreta "Evropa sad" Filip Radulović saopštio je danas kako su novi članovi pomenutog borda "birani po sumnjivim kriterijumima".

Bivši predsjednik borda ToMontenegro: Novi članovi birani su po sumnjivim kriterijumima Foto: Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

"Nedavno su smijenjeni članovi Odbora direktora u kompaniji ToMontenegro, na čijem sam čelu bio kao predsjednik. Iako sam podnio ostavku u oktobru prošle godine i radovao se dolasku novih ljudi, bio sam izuzetno razočaran predlogom novih članova - da ne kažem zabrinut za buduće poslovanje kompanije. Sagledavanjem biografija četiri nova člana, uočićemo koliziju sa opšteprihvaćenim kriterijumima prilikom odabira članova Odbora direktora", poručuje on.

Kaže kako su pojedini kandidati bili 'neprihvatljivi'.

U ToMontenegro primaju i do 7.000 eura mjesečno
1
U ToMontenegro primaju i do 7.000 eura mjesečno
05.10.2022 07:02

"Naime, novimenovani član Odbora g. Vuk Stojanović, dok je radio za Montenegro Airlines u stečaju, bio je desna ruka Saše Zejaka, stečajnog upravnika prizemljene kompanije MA. Zejak i bivši predsjednik Privrednog suda i stečajni sudija Blažo Jovanić su u pritvoru od maja, zbog sumnje da su nanijeli štetu državnom budžetu zloupotrebom položaja u stečajnim postupcima. Pored, Stojanovića, nedavno je imenovan i Orhan Hodžić koji je vlasnik kompanije Oki Air, koja se bavi preprodajom karata Air Montenegra, iako je, iz jasnih razloga, neprihvatljivo da član Odbora ima povezanost sa privrednim subjektom koji ima direktan poslovni odnos sa Air Montenegrom", dodao je. 

Evropska praksa, kako poručuje, govori da član Odbora mora imati najmanje dvije godine iskustva u pretežnoj djelatnosti istog društva ili barem u oblasti korporativnog upravljanja.

"Nasuprot tome, imamo realnost u kojoj je Suada Đelovića i Mirka Škerovića za mjesto u Odboru preporučila nepoznata kompetencija, a vrlo izvjesno - članska karta partije. U svakoj organizaciji, bilo da su to privredna društva u većinskom vlasništvu države, političke partije ili kompanije koje se kotiraju na američkoj berzi, postoji jedno pravilo - odluke kao i odgovornost dolaze sa vrha. Stoga je Pokretu Evropa sad! jasno: ako ćemo drastično i brzo da poboljšamo stanje u državnim firmama, moraju se birati članovi isključivo po meritokratskim osnovama", naglasio je on.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
P Pavle_neregistrovani
05.10.2022. 07:58

Zasto je Crna Gora u problemima? Zato sto na odgovorna radna mjesta u Upravnim odborima,Savjetima,postavljaju se nestrucni kadrovi koje biraju partije. Nije gospodo vazduhoplovstvo igracka . Prevozite putnike ,odgovarate za zivote… Tako je i sa direktorima Javnih preduzeca. Ovako nestrucan kadar u Upravnom odboru Avio kompanije treba odmah smijeniti! Konflikt interesa!Sram Vas bilo!!!

2
1