Svijet

Bivša JNA srešće se možda u Avganistanu

Izvor

Instruktori bi obučavali avganistanske snage bezbjednosti da jednog dana preuzmu samostanu odgovornost za bezbjednost države. Članice Jadranske povelje su Albanija, Hrvatska, Makedonija, BiH i Crna Gora, predvođene SAD. Međutim, nije nemoguće da se u priču o slanju ovih stručnjaka u Avgansitan uključe Srbija i Slovenija. Naime, Predsjedništvo BiH na posjlednjoj sjednici „primilo je k znanju“ informaciju o mogućem zajedničkom učešću pripadnika oružanih snaga zemalja članica Jadranske povelje u Avgansitanu.

 Zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac naglašava da je još u pitanju inicijativa, ali da je za konačan odlazak potrebna saglasnost svake od zemalja, pa samim tim i konačna odluka Predsjedništva i Parlamentarne skupštine BiH.

 Upravo zbog takve procedure, moguće je da tokom ove godine niko ne ode u Avganistan. Marjanac naglašava da se to ne odnosi na vojnike, koji bi i dalje odlazili u neki od kontingenata u Avganistan. Zajednički odlazak pripadnika zemalja Jadranske povelje obuhvatao bi samo instruktore, koji bi obučavali avganistanske snage za preuzimanje odgovornosti od saveznika.

Ako se odlazak instruktora dogovori, on kaže da bi oni vjerovatno išli pod komandom Hrvatske, koja je članica NATO, i koja u Avganistanu ima oko 350 vojnika.

Portal Analitika