Svijet

Bilt: EU će ponovo uskratiti vize Lukašenku

Izvor

Bilt je za briselski portal EUobzerver izjavio u ponedjeljak da će oni koji su učestvovali u aktivnostima poslije izbora, održanih 19. decembra, morati da budu vraćeni na listu, dodajući da smatra da je vrlo vjerovatno da je i predsjednik Lukašenko bio uključen u ta dešavanja.

EU je uvela vizne sankcije Lukašneku i 40 zvaničnika u sličnim okolnostima poslije izbora 2006. godine. Zabrana je ukinuta za 36 bjeloruskih zvaničnika dvije godine kasnije, kada su oslobođeni politički zatvorenici.

Ambasade EU u Minsku sada pripremaju novu listu koja će u petak biti proslijedjena Političkom i bezbjednosnom komitetu Unije. Prema riječima jednog izvora iz EU, nacrt liste sadrži već više od 100 imena, naveo je EUobzerver. Neke članice EU žele da budu oprezne u stavljanju Bjelorusije u potpunu izolaciju, zbog straha da bi to omogućilo veći uticaj Kremlja u Minsku, piše EUobzerver. 

-Ne mislim da (Lukašenko) ima mnogo uticaja niti podršku u Moskvi. Smatram da je on svima okrenuo ledja. Zapadu je definitivno okrenuo ledja, rekao je švedski ministar.

Portal Analitika