Bijelo Polje: Psi lutalice zaklali tri konja, dva nestala sa imanja

Čopor pas lutalica već drugi put u posljednjih pet dana napravio je veliku štetu na imanju Huzeira Hota, kojem su zaklana tri konja, a dva koja su tom prilikom nestala još uvijek ne može da nađe

Ilustracija Foto: UGC
Ilustracija
Dan Izvor

Da su se psi lutalice odomaćili na području bjelopoljske opštine svjedoči činjenica da se gradom kreću u čoporima i u sve svećem broju, a ništa manje ih nema ni u prigradskim naseljima i selima. U proteklom periodu registrovani su brojni slučajevi napada na prolaznike od kojih su mnogi morali potražiti ljekarsku pomoć. Na meti napuštenih životinja su nerijetko i sitna živina i stoka nadomak grada, a na udaru su se nedavno našli i vlasnički konji ovdašnjih domaćina. Nesavakidašnji slučaj zabilježen je na uzvišenju iznad grada, Džafića brdu kada je čopor pas lutalica već drugi put u posljednjih pet dana napravio veliku štetu na imanju Huzeira Hota, kojem su zaklana tri konja, a dva koja su tom prilikom nestala još uvijek ne može naći.

"Ovo je više prosto nepodnošljivo. Dešava nam se ovo drugi put, i više ne znamo šta da radimo. Situacija je teška i apelujemo na one koji o ovom problemu moraju da razmišljaju da konačno nešto i urade. Do prije par dana imali smo 20 konja, sad ih je 15", kazao je Hot, dodajući da mu je prema prvim procjenama pričinjena šteta od desetak hiljada eura.

Osim konja, na imanju imaju i veliki broj krava i koza, za koje ova porodica strahuje.

"Strahujemo za sve životinje jer nas ovo sa konjima ozbiljno opominje i upozorava. Ovo što nam se desilo nije mala stvar, ali smo nemoćni. Imali smo psa koji nam je čuvao životinje ali su i njega zaklali psi lutalice. Ne znamo na koji način da se zaštitimo. Najviše smo uplašeni za djecu koju moramo da pratimo do škole i nazad, a nije svejedno ni nama odraslima", pojašnjava Huzeir Hot.

Konji su posebno značajni za porodicu Hot s obzirom na to da su ove životinje gajili kao turističku atrakciju grada, za rekreaciju sugrađana, ali i brojnih ljubitelja konja koji su na njihovo imanje dolazili i iz drugih gradova. Porodica Hot je od uzgoja konja imala prihode, ali ih situacija u kojoj su se našli demotiviše da se bave ovim poslom.

"Sve ovo što nam se desilo je kap koja je prelila čašu. Dovoljno je da se prisjetimo koji smo trud, rad, volju, ljubav i novac uložili u cijeli posao i za par dana smo ostali bez dijela stada. S obzirom na to da smo veoma vezani za životinje koje gajimo, ovo što nam se desilo potreslo nas je jako. Ko zna šta će se desiti i ostalim životinjama na imanju", ogorčen je Huzeir Hot, koji je svojevremeno bio džokej i osvajao brojne nagrade i priznanja na mnogim trkama u regionu i šire. Njegovim putem krenuo je sin Suad koji takođe bilježi značajne rezultate.

Veterinar dr Kerim Zejnilović koji je obišao lice mjesta potvrdio da su konje zaklali psi i da je o svemu obavijestio nadležne opštinske organe.

Pomoći niotkud

Huzeirov sin Suad priča da se napad desio u ponedjeljak uveče i da je na životinje nasrnulo najmanje 20 pasa lutalica u čoporu.

"Krdo od 20 konja nijesmo vezivali već su ostavljeni na ispaši, na livadi u blizini naše kuće.Tako radimo godinama, ali kada sam tog ujutro ustao zatekao sam stravičan prizor. Jedan zaklani konj je bio na putu, u inače frekventnom naselju u Lipnici, a dva u obližnjoj šumi. Dva konja su bila starosti od sedam i osam godina, a ždrebica je imala tri godine. Dva konja ne možemo da pronađemo, plašim se da ih je zadesila ista sudbina", kaže Suad Hot.

Ističe i da su se psi u naselju odomaćili, a da mještani živnje u strahu. Iako su u nekoliko navrata upozoravale nadležne na opasnost kojoj su izloženi, niko dosad nije reagovao niti im je pomogao.


Portal Analitika