Region

BiH: Kako padne noć, na gradske ulice dolaze medvjedi, stanovništvo u strahu

Kako u bosansko-hercegovačkom gradu Kupresu padne mrak, tako lokalni stanovnici strijepe da li će se baš u njihovoj ulici pojaviti medvjed ili više njih.

BiH: Kako padne noć, na gradske ulice dolaze medvjedi, stanovništvo u strahu Foto: Kupres / Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenose tamošnji mediji, medvjedi se sve češće uveče mogu vidjeti na ulicama tog grada, i to nakon što su prethodno duže dolazili u prigradska naselja. Tamo su uništavali pčelinjake, ali sada su krenuli dalje, ka gradu.

Lokalni lovci ističu kako ne mogu uraditi mnogo, jer je dugo već na snazi zabrana lova mrkog medvjeda. Zanimljivo je kako ta zabrana važi samo na području Federacije BiH, ali ne i u entitetu Republika Srpska.

Pretpostavlja se kako su medvjedi počeli da dolaze u centar Kupresa iz dva razloga - prvi je taj što je njihova populacija zbog dugogodišnje zabrane odstrijela znatno porasla, a drugi je nedostatak hrane.


Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.