Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Bečić-Pirc Musar: Vlada započela mandat u osjetljivom političkom trenutku, u kratkom roku ostvarila zapažene rezultate

Bečić-Pirc Musar: Vlada započela mandat u osjetljivom političkom trenutku, u kratkom roku ostvarila zapažene rezultate

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Aleksa Bečić ugostio je na svečanom radnom ručku u Vili ''Gorica'' predsjednicu Slovenije Natašu Pirc Musar sa delegacijom. Ručku su prisustvovali i ambasadorka Slovenije u Crnoj Gori Bernarda Gradišnik, ministar vanjskih poslova Filip Ivanović i ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Bečić-Pirc Musar: Vlada započela mandat u osjetljivom političkom trenutku, u kratkom roku ostvarila zapažene rezultate Foto: Vlada CG
Portal AnalitikaIzvor

Bečić je izrazio zadovoljstvo posjetom predsjednice Pirc Musar, ističući da naše dvije zemlje njeguju dugogodišnje prijateljske i političke odnose.

''Vaša posjeta daje još jedan snažan pečat našim odličnim političkim odnosima, jer ako se za dvije zemlje može reći da imaju izvanredne odnose lišene bilo kakvih otvorenih pitanja, a pune iskrene podrške i prijateljskog pristupa onda su to Crna Gora i Slovenija. Hvala vam što ste veliki promoteri, zastupnici i afirmatori našeg evropskog puta i što ste to pokazali brojnim djelima", naglasio je Bečić.

Istakao je da je 44. Vlada započela svoj mandat u izuzetno osjetljivom političkom trenutku, koji je karakterisala disfunkcionalnost institucija i svojevrsna blokada procesa evropske integracije, ali je, uprkos tome, uspjela da ostvari u kratkom roku veoma zapažene rezultate.

''Za veoma kratko vrijeme smo uspjeli da deblokiramo ključne institucije, sprovedemo imenovanja u pravosuđu i krenemo u snažnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Povjerenje i zdrav institucionalan odnos između bezbjednosnog sektora i nadležnih tužilaštava, na prvom mjestu SPO i SDT-a, ali i kvalitetna saradnja sa Europolom, omogućile su nam da na gotovo dnevnom nivou ostvarujemo izvanredne rezultate i započnemo proces vraćanja povjerenja građana u institucije sistema i same izgradnje jakih institucija koje su osnov sigurne budućnosti. Sada su naše snage usmjerene na dobijanje IBAR-a u junu, kako bismo do kraja godine zatvorili veliki broj pregovaračkih poglavlja čime bi Crna Gora definitvno ušla u finalizaciju procesa", saopštio je Bečić.

Predsjednica Slovenije je pohvalila postignute rezultate i odlučnost vlasti da se izbori za nacionalnu i regionalnu stabilnost, neophodnu u periodu velikih izazova i sukoba u svijetu.

''Izuzetno mi je drago što Crna Gora i Slovenija nemaju nikakvih otvorenih pitanja, već njeguju isključivo prijateljske odnose. U nama imate iskrenog saveznika i možete računati na našu pomoć na putu ka učlanjenju u EU. Svjedoci smo da crnogorsko društvo u ovom periodu doživljava svojevrsni preporod. Čula sam za brojne rezultate na polju vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Želim vam da nastavite da koračate tim putem i da 2028. dođem da prva pozdravim evropsku zastavu u Crnoj Gori'', zaključila je predsjednica Pirc Musar.

Portal Analitika