Svijet

Dio antiinflacijske politike

Beč će platiti stanarinu onima koji žive u stanovima u gradskom vlasništvu

Bečke vlasti će tokom septembra platiti stanarinu stanarima 222.000 stanova koji su u gradskom vlasništvu, što je dio antiinflacijske politike.

Beč će platiti stanarinu onima koji žive u stanovima u gradskom vlasništvu Foto: Pixabay
Portal AnalitikaIzvor

Kako su saopštili nadležni u austrijskoj prijestonici, biće plaćeno više od polovine od neto iznosa stanarine. To je predstavljeno kao dodatni bonus u sklopu programa pomoći u iznosu od 55 miliona eura. Pomoć u isplati stanarina dobiće pola miliona građana, prenosi Klix.ba.

Preduzeće za upravljanje gradskim stanovima Wiener Wohnen će kao dodatnu mjeru stanarima, čija je stanarina rasla tokom prošle i ove godine, omogućiti još jedan finansijski bonus krajem godine.

Stvarni iznos ove pomoći zavisiće, kako su najavili, od stope rasta koja se desila tokom navedenog perioda. Posljednju mjeru čini olakšavanje procedure za pregovaranje o ugovorima o plaćanju najma. Ovim bi se trebalo pomoći onim stanarima koji su u zaostatku sa plaćanjem i u riziku da izgube svoj stambeni prostor.

Stvaranjem, kako je konstatovano, solidne mreže socijalne sigurnosti kojom se zadovoljavaju zahtjevi sadašnjeg vremena jedan je od prioriteta austrijske prijestonice

"Subvencionisano stanovanje je uvijek bilo simbol socijalne kohezije u Beču. Sa bonusom za stanare u gradskim stanovima, grad Beč i Wiener Wohnen pokazuju šta znači društveno odgovorno ponašanje. Posebno u ovim teškim vremenima je važno da ljudi dobiju opipljivu podršku tako da ne moraju brinuti o gubitku stana", izjavila je Katrin Gaal, članica bečke vlade, resor za stambenu politiku, stanogradnju, obnovu grada i pitanja žena.

Svim građanima, kojima je potrebna finansijska pomoć, grad pomaže kroz paket mjera - od stambene podrške, preko djelimičnog doprinosa za najam stana do tzv. energetskog bonusa koji je Beč uveo sredinom prošle godine kao odgovor na neobično visoke cijene energenata, saopštile su bečke vlasti, prenosi Klix.ba.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.