Abiznis

Batrićević: Plasiranje podataka o slučaju Telekom pritisak na državne organe

Izvor

- Svi članovi Anketnog i Odbora za bezbjednost upoznati su sa činjenicom da odavanje tajnih podataka do kojih su došli od državnih organa na predmetnim sjednicama, predstavlja krivično djelo. No, treba shvatiti i da javnost treba da zna o čemu se u konkretnom slučaju radi, kazao je Batrićević agenciji Mina-business.

On smatra da je nelogično da svi o tome sve znaju, da su neke države tim povodom donijele konkretne odluke, a da se u Crnoj Gori još "prikupljaju podaci".

- Očigledno je da je problem u našoj kući, jer je predmetna korupcija realizovana u Crnoj Gori privatizacijom naše kompanije, rekao je Batrićević.

On je naveo da sada prema saopštenju koje su poslali Vrhovno državno tužilaštvo, Uprava za sprječavanje pranja novca i finansiranje terorizma i Uprava policije ispada da bi ti državni organi upravo riješili slučaj u trenutku kada su mediji počeli intenzivno da pišu o njemu, očigledno po dojavi nekog od članova odbora. - Logično je da to nije tako, dodao je Batrićević.

On je podsjetio da se u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) sudi trojici ljudi iz sistema Mađar (Magyar) i Dojče (Deutsche) Telekomu, a povod je Crnogorski Telekom.

- Mi smo njima beznačajni, jer oni imaju svoje interese. Međutim nelogično je da mi moramo, pa i po predlogu opozicionih lidera, da idemo da slušamo kako neko drugi sudi vezano za krivično djelo izvršeno u našoj zemlji, da bi se eventualno po donošenju odluke u tom postupku i nama stvorila obaveza da nešto radimo, smatra Batrićević.

Ovih dana su u javnosti, putem medija, dospjeli tajni podaci iz informacija koje su dostavljene Anketnom odboru za prikupljanje informacija i činjenica o korupciji u privatizaciji Telekoma i Odboru za bezbjednost i odbranu, iako je cijeli slučaj strogo zatvoren za javnost.

Objavljeno je da su američki istražni organi došli do podataka da su tokom 2005. godine preko Euromarket banke obavljane koruptivne isplate vezane za aferu Telekom, i to u iznosu od oko 2,32 miliona eura.

Prema navodima američkih istražnih organa, iz izvještaja koji je dostavljen mađarskim službama, a koji je kasnije proslijeđen i crnogorskim institucijama, Meksikanac Oskar Ramirez je otvorio račun firme Aktiva investment 21. aprila 2005. godine u Euromarket banci, a na taj račun Mađar (Magyar) Telekom je 12. maja 2005. godine uplatio novac.

Poslije pet dana sav novac je podigao slovenački biznismen Tomaž Kralj u gotovini, dok su računi i firma ugašeni.

Krajem prošle godine Dojče Telekom i njegova mađarska podružnica Mađar Telekom pristali su da plate kaznu od oko 95 miliona dolara u okviru nagodbe o sudskoj tužbi, u kojoj se tvrdilo da su bivši rukovodioci te dvije kompanije potkupili državne funkcionere u Crnoj Gori i Makedoniji. Mađar Telekom je, kako se navodi u nagodbi, podmitio najmanje dvojicu Vladinih zvaničnika uključenih u prodaju Telekoma Crne Gore.

Bivši direktori Mađar Telekoma, Tamaš (Tamas) Marvai, Elek Štraub (Straub) i Andraš Balog (Andras Balogh), demantovali su da je bilo zloupotreba, pa će suđenje njima, pred sudom u Njujorku, po tužbi američke Komisija za hartije od vrijednosti (SEC), biti održano krajem avgusta.

(foto: slobodnaevropa.org)

Portal Analitika