Zdravlje

Banana u različitim fazama zrenja ima drugačije zdravstene prednosti

Banane su jedno od omiljenih vrsta voća u svijetu. Neki ih vole jesti dok im je kora još zelena, dok drugi vole jesti banane kada im kora potamni. Interesantno je da u različitim fazama jedenje banane ima različite prednosti za organizam.

Ilustracija Foto: economictimes
Ilustracija
Klix.baIzvor

Ukoliko volite da jedete banane isključivo u jednoj od faza zrenja, saznajte koje to prednosti ona donosi.

Nezrele i zelene banane su zapravo dobre za vaše zdravlje. Prepune su vlakana, jer sadrže više skroba nego zrele banane. To pomaže pri mršavljenju i kod problema s probavom, gdje održava zdravlje crijeva. Takođe, blago zelene banane imaju brojna vlakna koja podstiču rast zdravih bakterija, usporavaju apsorpciju šećera i odlične su za osobe koje boluju od dijabetesa.

Žute banane kakve najčešće viđamo u marketima pružaju ranotežu između skroba i šećera, a sadrže važne mikronutrijente kao što su vitamin B6, kalijum i razni antioksidansi. Kalijum je ključan mikronutrijent za regulaciju krvnog pritiska, ali i smanjenja rizika raznih bolesti. On takođe održava zdravlje kostiju i mišića.

Banane koje su prezrele ne treba bacati, jer i one imaju neke zdravstvene prednosti. Osim toga, često se prezrele banane stavljaju u recepte zbog slatkoće koju pružaju.

Osim toga, sadrže antioksidanse, a i navodi se da se najlakše probavljaju u ovoj fazi. Ovdje je važno napomenuti da prezrele banane sadrže više šećera, stoga se kao takve ne preporučuju osoba koje pate od dijabetesa.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.