Politika

"Solidarizirajući se žrtvama genocida u Srebrenici naučiće da poštuju žrtve Jasenovca"

BANA: Pozivamo Vučića, Dodika i Porfirija da prestanu sa neprijateljstvom prema Bošnjacima

Vjerovatno je Vučić, učenik četničkog vojvode zločinca Šešelja, u trenutku izglasavanja Rezolucije poželio da potone, jer njegovo lobiranje nije urodilo plodom, pa i pored novčanih plaćanja nekim državama da glasaju protiv, kako su objavili mediji, poručuju iz Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA).

BANA: Pozivamo Vučića, Dodika i Porfirija da prestanu sa neprijateljstvom prema Bošnjacima Foto: BANA
Portal AnalitikaIzvor

"Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) i web magazin Bošnjaci.net sa sjedištem u Njujorku, u ime svojih članova koji su preživjeli genocid, pozdravljaju usvajanje Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kojom se osuđuju poricanje genocida i veličanje ratnih zločinaca, kao i proglašenje 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, koji je već uvršten na kalendar UN-a", navode u saopštenju. 

Takođe, Rezolucijom, podsjećaju, pozvane su države članice Ujedinjenih nacija da “sačuvaju utvrđene činjenice uključujući i kroz obrazovne sisteme…”, kao i uspostavljanje informativnog programa pod nazivom "’Genocid u Srebrenici i Ujedinjene nacije’, počevši tako aktivnosti na pripremama za 30. godišnjicu genocida 2025.”

"Upućujemo iskrenu zahvalnost svim majkama Srebrenice koje se već tri decenije istinom bore za svoju ubijenu djecu, sinove i sve žrtve genocida. Zahvaljujemo se generalnom sekretaru UN-a Antoniu Guterešu na velikoj podršci majkama Srebrenice i porodicama žrtava genocida da planetarni zločin nad bošnjačkim civilima zaštićene zone UN, sada izglasanom Rezolucijom trajno bude upamćen, sve u cilju shvatanja ogromnih propusta i odgovornosti UN jula 1995., i da se nikada i nikome ne dogodi Srebrenica. Zahvaljujemo se sponzorima Rezolucije Njemačkoj i Ruandi, i svim državama koje su svojim glasom podržali Rezoluciju o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici. Iskreno se zavaljujemo Sloveniji, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori, koje su kosponzorstvom ili glasom podržale Rezoluciju. Naravno, i svim drugim organizacijama i pojedincima, koji su na bilo koji način dali doprinos za usvajanje ove historijski važne rezolucije", navode u saopštenju. 

Osuđuju, poručuju, sve one političare, javne ličnosti, sveštena lica, velikonacionaliste, koji su proteklih mjeseci lobirali protiv Rezolucije.

"Takođe sve one koji su proteklih dana nakon izglasavanja Rezolucije, pokušali umanjiti vrijednost tako važnog dokumenta o genocidu u Srebrenici. Nismo iznenađeni postupcima zvaničnika Srbije, niti iz manjeg bosansko-hercegovačkog entiteta RS, kao što nismo iznenađeni postupcima Aleksandra Vučića i njegovih pristalica i njihove solidarnosti u patnji predsjednika Srbije, koji se prenemagao u sali Generalne Skupštine UN-a nakon izglasane Rezolucije, gušeći se u suzama u srpskoj zastavi, pokrivajući lice od stida pred cijelim svijetom. Vjerovatno je Vučić, učenik četničkog vojvode zločinca Šešelja, u trenutku izglasavanja Rezolucije poželio da potone, jer njegovo lobiranje nije urodilo plodom, pa i pored novčanih plaćanja nekim državama da glasaju protiv, kako su objavili mediji. Negatori genocida Vučić, Dodik i patrijarh Porfirije u toku višemjesečne kampanje protiv Rezolucije, jedino su uspjeli da njihovim privatnim Srbima nametnu da je genocidan narod", poručuju iz Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije. 

Sada nakon izglasane Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, pozivaju prvenstveno Vučića, Dodika i patrijarha Porfirija da prestanu sa neprijateljstvom prema Bošnjacima i državi Bosni i Hercegovini.

"Da poštuju cjelovitost, integritet i suverenitet države Bosne i Hercegovine, da poštuju presude internacionalnih sudova u Hagu, Suda BiH i prestanu da glorificiraju zločine i veličaju srpske ratne zločince. Takođe da prestanu da negiraju genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. Jer solidarizirajući se žrtvama genocida u Srebrenici i odajući pijetet, naučiće da poštuju žrtve genocida u Jasenovcu, tada ih sigurno neće koristiti samo za dnevne srpske političke potrebe", navode Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije

Pozivaju i sve političare u Bosni i Hercegovini, posebno vladajuću koaliciju “trojku” i opoziciju, te medije na bosanskom jeziku, da prestanu sa manipulacijama sa usvojenom Rezolucijom o genocidu u Srebrenici.

"Rezolucija je usvojena, to je mala satisfakcija za porodice žrtava genocida i garancija da nevine žrtve neće biti zaboravljene. Zato je Rezolucija važan historijski dokument i niko nema pravo da umanjuje njegovu vrijednost. Takođe, osim majki Srebrenice i porodica žrtava genocida, niko nema pravo da izglasavanje Rezolucije proglašava kao lični uspjeh. Umjesto samoproglašavanja koliko ste ‘zasluženi’ za Rezoluciju, izvolite njen sadržaj uvrstite u obavezan školski program i uvedite emisije na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Posebno pozivamo sve medije, da se negatorima genocida uskrati gostovanje na radio i televizijama, i da svi mediji, bez izuzetka, ne prenose njihove izjave. Ujedno, pozivamo Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine da ne drže tužbe u ladicama već da procesuiraju ratne zločince i negatora genocida", zaključuju u saopštenju. 

Portal Analitika