Društvo

Balkan je danas najtopliji dio Evrope

U zemljama regiona danas su upaljeni crveni ili narandžasti meteoalarmi koji upozoravaju na veoma visoke temperature, a meteorolozi pozivaju na poštovanje pravila u datim vremenskim uslovima

Ilustracija Foto: AFP
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

U zemljama regiona danas su upaljeni crveni ili narandžasti meteoalarmi koji upozoravaju na veoma visoke temperature, a meteorolozi pozivaju na poštovanje pravila u datim vremenskim uslovima.

U Crnoj Gori će tako biti sunčano i veoma toplo, temperatura će biti i do 39 stepeni, u Podgorici čak 40. More će biti talasasto, a njegova temperatura 25 stepeni.

Za danas je najavljen vrh toplotnog talasa u Hrvatskoj. Biće veoma toplo u većem dijelu zemlje, a samo za tri hrvatske regije, osječku, karlovačku i gospićku, nije objavljeno upozorenje na izuzetno visoke temperature.

Vruće i veoma toplo vrijeme biće i u Sjevernoj Makedoniji, a meteorolozi su za kraj dana, u zapadnom dijelu zemlje najavili kišu sa grmljavinom i ponegdje gradom.

U svim zemljama regiona izdato je upozorenje na veoma visok UV indeks.

"Preduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima koje su izdala nadležna tijela ", upozorili su meteorolozi.


Portal Analitika