Komentar

Stav

Autopsihoanaliza

Lako je bilo tebi, lorde Rasele, da se rveš sa Zenonom, Heraklitom i Aristotelom, a i svojim savremenikom Bergsonom po poljima metafizike, logike i filosofije. Da čuješ samo desetak aporija naših političkih lumena - a oni toliko izbace za samo jedno prijepodne - ti ne bi ustajao sa kauča kod svog savremenika Frojda

Autopsihoanaliza Foto: Pobjeda
Milorad PUSTAHIJA
Milorad PUSTAHIJAAutor
PobjedaIzvor

Evo već treći put dilitiram pokušaj da napišem kolumnu sa objektivnom analizom našeg društveno-političkog stanja i ne uspijeva mi. Ne zato što nijesam informisan, ili što nemam erudiciju, iskustvo i stav, ili što se nekoga bojim pa odabiram mudru ćutnju, nego jednostavno - nemam rješenje. Nije mi želja da obrljam sve unaokolo po političkoj sceni i to po debelim zaslugama kako bih promovisao dobroga sebe, a da pri tom ne umijem pokazati svjetlo na kraju tunela.

Porazilo me to što sam i pored neprestanog bježanja u istoriografsku, filosofsku i srodne lektire, na kraju došao do iste konkluzije kao neki srpski seljak koji je u predizbornoj anketi izjavi: „Voleo bih da ovi odu a oni ne dođu“. I već dugo na pitanje kako sam, odgovaram: srećom zdrav sam, ali ne znam da li bih prošao psihijatra.

Odnosi i stremljenja u našem društvu su bazirani na instinktima i tribalnim atavističkim agonima, te svi civilizovani i ovovremeni umovi u našoj zajednici djeluju kao prah na vjetru čiji je maksimalni domet da nadraže oči krkanima i natjeraju ih da ih trljaju. Na razmišljanje ih je gotovo nemoguće pobuditi.

Već dugo uopšte ne gledam agresivne političko-propagandne TV uratke jer ne želim da mrzim ili prezirem, na šta njihovi pervertirani sadržaji snažno nagone. Tu je situaciju iskoristila moja supruga i postala gospodar daljinskog upravljača i zavela bioekološki teror, sa emisijama o biljkama, životinjama i očuvanju prirode. Počeo sam da sanjam pingvine, foke i morževe i topljenje ledenih santi i jadna i ugrožena biostaništa.

No, oduševile su me emisije o primatima i o „društvenom uređenju i običajima“ čopora šimpanzi i gorila. Za razliku od nas kod njih se pitanje vladavine i prvenstva na stvaranje potomstva brzo rješava. Nekoliko najsnažnijih mužjaka se potuku međusobno i najjači dobije status komandujućeg alfa mužjaka. Ovi ostali šta ih zapadne, po dubini i širini. Ali svi zajedno žestoko i do smrti brane čopor, podmladak i teritoriju. Nijednom majmunu ne pada na pamet kad izgubi alfa poziciju da prevjeri i ode u drugi čopor, jer kod majmuna je tako jak osjećaj čoporoljublja da bi ga ubili i oni kojima želi prebjeći i oni od kojih želi prebjeći.

Zoolozi kažu da je to sve instinktivno, a ja tvrdim da osim instinkta imaju i snažan osjećaj zajedništva i gordosti, i to zato što nijesu religiozni i nemaju sveštenstvo i političke stranke, te uživaju u čarima primordijalne slobode. Svi brinu o potomstvu i uče ih vještinama odbrane, ishrane i opstanka i čarima nepatvorene slobode i ne može se kod njih pojaviti neka ženka-četnik da rasturi obrazovanje i vaspitanje. Ili mužjak da proda teritoriju za granu banana ili kul ženku.

Iako ovo što pišem izgleda neeuroatlantski i nesvetosavski, mene oduševljava. Moj nedavni pokušaj bijega od naše stvarnosti u zbirku predavanja Bertranda Rasela pod naslovom „Naše saznanje spoljašnjeg svijeta“ takođe je bio bezuspješan. Naše društvo treba da prođe par vijekova evolucije i obrazovanja da bi ga uopšte zainteresovala kritika silogizama antčke logike i filosofije Anri Bergsona, sa pozicija vrhova moderne matematike, fizike i filosofije.

Lako je bilo tebi, lorde Rasele, da se rveš sa Zenonom, Heraklitom i Aristotelom, a i svojim savremenikom Bergsonom po poljima metafizike, logike i filosofije. Da čuješ samo desetak aporija naših političkih lumena - a oni toliko izbace za samo jedno prijepodne - ti ne bi ustajao sa kauča kod svog savremenika Frojda.

Evo, samo jedan biser lumena sa komšijskog ti Oksforda, za primjer: „Čini mi se da je apsurdno tražiti depolitizaciju popisa, a onda u popisne komisije stavljati članove političkih partija“. Trebao je i izgovoriti i ono što podrazumijeva - da su dovoljni članovi srpsko-ruskih stranaka i apostoli svetosavske crkve utemeljene fundamentalističkim ugovorom.

Opozicija gaji nadu da će rješenje nastupiti onog trenutka kad Spajke pokaže muda i nastanu politsex orgije euroatlantiđana. Međutim, kad dođu u moje godine ostvarit će duboki filosofski uvid da je sex precijenjen fenomen i da se politički i društveni ciljevi ostvaruju idejama iz cerebralnih predjela tijela i marljivošću ruku. Dobro, možda muda mogu začiniti stvar odvažnošću, ali su žene često odvažnije te moramo odbaciti ovu pretpostavku.

Ne znam koliko mi je pomogla ova autopsihoterapija. Uzroci ovog poremećaja su odavno u našoj sredini i trebaće dosta vremena dok ih uklonimo. Iskrena politička katarza bi trenutno olakšala stanje, a ako je ne bude moraću na tretman kod gospode Cerovića i Koraća. Ili u šumu na svjež vazduh.

Portal Analitika

Komentari (7)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
L Lakijemalonervozan_neregistrovani
19.11.2023. 18:21

Što se Miiilorad razočarao. Kako je Milo otišao njemu je pao mrak. To vam je isti osjećaj kao kad vam umru roditelji i onda pomislite da na čitavom svijetu nemate prijatelja. Sve sami dušmani. Kasnije te to prodje...

1
6
P Pero_neregistrovani
19.11.2023. 16:05

Ne znam kako znas da majmuni nijesu religiozni. Ja samo znam da svi idu u raj.

2
0
N Nina_neregistrovani
19.11.2023. 13:08

Najbolje bi bilo, polazeći od ovih šimpanzi, da ove naše političare, ne sve, ali veliki broj da, pošljemo u dzunglu, o trošku naroda, naravno, pa da se vrate, kad mi podjemo za njih!

10
1
N Nency_neregistrovani
19.11.2023. 15:12

@Nina_neregistrovani Ovi sadašnji na političkoj sceni nebi imali šansu da ih šimpanze glasaju.Kod nas prođoše🤗🤔

8
1
B BabaJane_neregistrovani
19.11.2023. 13:07

Valjalo bi da pogledaš i neku emisiju o babunima. Kod njih ima malo više demokratije, češće se biju nego drugi primati, ratuju i unutar svog i sa drugim čoporima, kradu jedni drugima ženke i mladunce. Iako nemaju humanoidan izgled, po socijalnom ponašanju su najsličniji ljudima. Jedino što se kod njih "prezime" nasljeđuje matrilinearno - važno je ko im je majka, a ne otac.

3
0
Ć Ćalasan_neregistrovani
19.11.2023. 09:15

Davno je rečeno,ako hoćeš nešto važno da učiniš,potrena su ti: mozak,srce i muda! (znanje,humanost i hrabrost). Često sve ovo zamjenjuje samo refleks kolona!

12
1
V VojoS
19.11.2023. 07:55

Fenomenalan tekst.

29
3