Svijet

Austrija: Proglasili ga za novog lidera stranke, pa mu dva dana kasnije rekli suprotno

Austrijske Socijaldemokrate proslavile su Hansa Petera Doskozila kao svog novog lidera na stranačkoj konferenciji u subotu, da bi se dva dana kasnije pokazalo da je pobjednik zapravo njegov oponent.

Austrija: Proglasili ga za novog lidera stranke, pa mu dva dana kasnije rekli suprotno Foto: Helmut Fohringer/APA/AFP
HinaIzvor

Predsjednica stranačke izborne komisije Mihaela Grubesa je u ponedjeljak rekla da su rezultati pripisani pogrešnim kandidatima i da je pobjednik zapravo Andreas Babler.

„Nažalost, izborni listići nisu bili u skladu s rezultatom koji je proglašen digitalno. Zbog tehničke greške kolege u Eksel tabeli, rezultati su se pomiješali“, rekla je na konferenciji za medije.

Prema ispravnom prebrojavanju ispalo je da je Doskozil osvojio 280 glasova, a Babler 317 ili 47 prema 53 odsto. Grubesa je rekla da je naložila prebrojavanje nakon što se ispostavilo da nedostaje jedan listić. Kasnije je pronađen i proglašen nevažećim.

Doskozil, bivši policijski šef, a sada guverner provincije Burgenland, koji se proslavio tokom migrantske krize 2015. i 2016. godine, priznao je poraz na konferenciji za medije i čestitao Bableru, koji dolazi sa stranačkog lijevog krila.

„Ništa ne može opravdati to što se ovdje dogodilo“, saopštio je Babler.

Rekao je da je tražio još jedno prebrojavanje i da će postati vođa stranke ako se rezultati potvrde. Izvinio se članovima zbog glasanja, koje je nazvao „dnom dna“ za opozicionu stranku koja pokušava da uvjeri glasače da je sposobna za vođenje zemlje.

Vijesti su iznenadile javnost i mnogi ne mogu da vjeruju šta se dogodilo.

„Banana republika“, napisao je na Tviteru zamenik izvršnog urednika novina Kleine Zeitung, Mihael Jungvirt.

Za satirični časopis Die Tagespresse ispostavilo se da je stvarnost nestvarnija od satire, pa su na Tviteru samo napisali „Naš posao je gotov“.


Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.