Svijet

Atentator na slovačkog premijera priznao krivicu pred sudom

Osumnjičeni za napad slovačkog premijera Roberta Fica, Juraj Cintula priznao je danas krivicu pred sudom.

Atentator na slovačkog premijera priznao krivicu pred sudom Foto: REUTERS/Radovan Stoklasa
N1Izvor

Kako prenose slovački mediji, Cintula je danas sproveden Specijalizovanom krivičnom sudu u gradu Pežinoku, uz posebne mjere bezbjednosti, a u prostorije suda nisu mogli da uđu ni novinari ni javnost.

Desetine regionalnih policajaca i specijalaca raspoređeno je ispred zgrade suda, prenosi SMI.

Nadležni tužilac je u petak uputio sudu predlog o izvršnom pritvoru za 71-godišnjeg muškarca iz Levica, koji je u srijedu poslije sjednice vlade više puta pucao u premijera Roberta Fica i teško ga ranio.

Tužilac traži pritvor za optuženog zbog mogućeg bjekstva kao i zbog rizika od ponavljanja krivičnog djela, rekla je portparolka suda Katarina Kuđakova.

Cintula je uhapšen odmah nakon napada i suočava se sa optužbama za pokušaj ubistva iz osvete prvog stepena, a prijeti mu kazna od 25 godina do doživotnog zatvora.

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova Matuša Šutaja Eštoka i ministra odbrane Roberta Kalinjaka, napad je bio politički motivisan, prenosi Aktualiti.

Cintula je navodno učestvovao u nekoliko antivladinih protesta, a protivio se obustavi pomoći Ukrajini i likvidaciji slovačkih medija. Stanje premijera Roberta Fica i dalje je ozbiljno.

Portal Analitika