Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Arsenijević: Strujanja u srpskom društvu jezivija nego devedesetih, sa svima u regionu smo na ivici rata

"Odnos prema Crnoj Gori ispunjen neprekidnim i potpunim negiranjem bilo kakve posebnosti"

Arsenijević: Strujanja u srpskom društvu jezivija nego devedesetih, sa svima u regionu smo na ivici rata

Za mene su sva ta masovna gibanja u Srbiji nešto što ne uliva jako mnogo oduševljenja i vjere da je neka suštinska promjena moguća. Jer se ona, zapravo, nigdje ne nazire na horizontu, rekao je srpski književnik Vladimir Arsenijević komentarišući proteste protiv nasilja koji se sedmicama održavaju u Beogradu. 

Arsenijević: Strujanja u srpskom društvu jezivija nego devedesetih, sa svima u regionu smo na ivici rata Foto: N1
Portal AnalitikaIzvor

„Niko još u Srbiji nije rekao tu jednostavnu činjenicu da je Kosovo već 15 godina nezavisna zemlja, niko još u Srbiji nije rekao da je Rusija agresivna zemlja koja sa svojom nesrazmjerno velikom agresivnom vojnom moći napada nezavisnu Ukrajinu, razara njene gradove i ubija civile već godinu i po“, navodi Arsenijević u intrevjuu za Pobjedu. 

I druga stvar, dodaje on, da li je Srbija uspjela da uspostavi prijateljske odnose s bilo kim iz neposrednog okruženja.

„Mi sa svima u regionu imamo problematične odnose, skoro na ivici rata, ako bi samo postojale logističke mogućnosti za takvo što. Mi nemamo danas te strašne masovne zločine kao 90-ih, ali strujanja u društvu su jezivija, važnost svake izgovorene riječi u javnom prostoru manja. I mi danas imamo jedno društvo strašno napetih pojedinaca spremnih na svađu, agresiju, na sukob. Sve, dakle, u javnom prostoru danas u Srbiji, na jedan je korak od nasilja“, istakao je Arsenijević.

Nažalost, dodaje on, se samo Crna Gora po nečemu razlikuje od odnosa zvanične Srbije prema drugim zemljama u regionu a to je, kako je rekao, što se smatra „najbližom“ Srbiji. 

„I onda je i odnos prema njoj ujedno, koliko god to paradoksalno zvučalo, najviše ispunjen neprekidnim i potpunim negiranjem bilo kakve crnogorske samostalnosti i posebnosti koje Crna Gora ima. Činjenica da je Crna Gora nekako gotovo raspolućena na ta dva identiteta od kojih je jedan snažno prosrpski, a jedan crnogorski, zasnovan na suverenitetu i crnogorskom identitetu, stvar čini dosta komplikovanom“, naglasio je Arsenijević.

Kaže kako, nažalost, ne vidi da će to brzo da stane. 

„Ne vidim nijednu političku strukturu koja je ikada dala jednu analizu toga i ponudila nekakav drugi model koji bi u Srbiji bio zasnovan na tome da Crna Gora ima pravo da sama bira i razvija svoj identitet, da ima pravo da sama određuje svoju sudbinu i samostalno bira svoje odnose s drugima i budućnost u EU i svijetu. To su, inače, vrlo jednostavne stvari, to se svodi na poštovanje suverene zemlje“, rekao je Arsenijević.

To je ono što, prema njegovim riječima, u Srbiji nedostaje u svim tim odnosima. 

„Pogledajte način po kom se Srbija ophodi prema Kosovu, koje se potpuno negira, prema Bosni i Hercegovini, kroz entitet Republike Srpske, prema Hrvatskoj... U pitanju je, dakle, jedna zla volja Srbije da se neprestano proizvodi negativan rezultat“, rekao je Arsenijević. 

Pri tome, dodaje on, ono što njemu izmiče jeste glavno pitanje: kom to dobru služi. 

„Ja sam siguran da bi Srbija mogla mnogo toga da dobije kada bi potpuno okrenula svoje ponašanje za 180 stepeni i da počne da se ponaša saradljivo, prijateljski, sa poštovanjem, razumijevanjem i osjećajem za drugog. Ovako, naš najuspješniji projekat u Srbiji jeste autoprovincijalizacija“, zaključio je Arsenijević.

Portal Analitika

Komentari (14)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
t truplo_neregistrovani
05.06.2023. 09:47

Dok Srbija ceka da se drugi "raspadaju", ona je sistemski razorena, povlacenjem kapitala, trceci u zagrljaj majcici Rusiji, ona sebi otvara svijetlu buducnost u srednji vijek, gdje se popovi pitaju, a zene radjaju ratnike i topovsko meso.

0
0
M Miraš_neregistrovani_neregistrovani
04.06.2023. 23:38

Srećom postoji cjelovita verzija intervjua u "Pobjedi" koji sam sa zadovoljstvom pročitao. Mislim da je trebalo prenijeti za čitaoce Vašeg cijenjenog portala integralan intevju iz "Pobjede" , jer ovako djeluje prilično nedorečeno.

2
0
R RIR_neregistrovani
04.06.2023. 15:17

...par godina prije '90 tih u doba Miloseviceve dominacije ,bilo je gotovo identicno ,medutim djelovanjem antiratnih partija /prvenstveno LSCG I SDP.../ stvari su se nevjerovatno brzo okrenule u korist CG...To sto prosrpske partije u CG kazu da Referendum nije bio realan i pokraden je LAŽ ,uzmite samo veci dio politicara koji su se okrenuli protiv CG i to govori o mentalitetu koji je kadar ponovo doci svijesti uz uslove -prevage CG struja... NEMA PREDAJE -NIKAD ! CG imala je i losijih perioda i ovaj ce preživjeti ...ovo doba je kad se zna SVE promjene su moguce i "preko noci"...

33
1
S SUSJED_1_neregistrovani
04.06.2023. 21:54

@RIR_neregistrovani, mučno je gledati što srbijanska klika radi Crnoj Gori, ali, vjerujem da će srce pobijediti. Uvijek srce pobjeđuje a to je ono gdje su oni u deficitu. (Ostalo srce na Kosovu...😀 😀). Gledam stalno Marunovica..., nema defetizma, vjera u sebe i svoje! Lijep pozdrav i sretno!

9
0
K Kantunal
04.06.2023. 14:50

samo Hrvatskoj mogu puhati ...AV ima komplekse od njih.

38
1
C Crnogorac_neregistrovani
04.06.2023. 14:36

Bravo gospodine Arsenijeviću! Sve ste u pravu i čuvajte se militantnih Srba

45
1
J Jovo_neregistrovani
04.06.2023. 14:28

Ma treba bit otvoren, riječ je o fašizmu i potrebi da se Srbija defašizira. Naravno treba biti pozitivan i zaključiti da ako je uspjelo u Njemačkoj možda će i u Srbiji!

39
1
P Plav_neregistrovani
04.06.2023. 14:07

Neki narodi ne mogu bez ratova, pljačkanja... Među njima su i Srbonje, a naša tragedija je šta imamo granicu sa njima.

51
1
I Iskander_neregistrovani
04.06.2023. 14:16

@Plav_neregistrovani Ako ti ne odgovara, sikter tamo gde je bolje !

4
47
P Plav_neregistrovani
04.06.2023. 14:39

@Iskander_neregistrovani ja znam dje sam, ali vama Svetosavcima nikako objesniti da je vas Beogradski Pasaluk, a sve ostalo ste pokrali, i još širite do mora..

42
1
K Kantunal
04.06.2023. 14:53

@Plav_neregistrovani , nije samo granica problem. Problem su svi oni koje su srbijanci mogli kupiti i to za ne baš velike pare.

40
1