Zanimljivosti

Arheolozi pronašli mjesto na kojem je Brut ubio Cezara?

Izvor

Međutim, čini se da je mjesto ubistva slavnog rimskog vojskovođe daleko od onog glamuroznog iz doba rimskog carstva. Naime, to mjesto je u blizini današnje autobuske stanice za turističke autobuse u centru Rima.

Tim španskih istraživača vjeruje da su pronašli tačnu lokaciju na kojoj je Cezar pao i preminuo. Dokaze podržavaju iskopine u Rimu, kao i mnogi istorijski dokumenti.

Naučnici kažu da se tačno mjesto nalazi pored autobuske i tramvajske stanice Torre Argentina, koju godišnje posjete milioni turista kako bi vidjeli velike arheološke iskopine u blizini.

Kada je Cezar ubijen, tu su se nalazile duge stepenice i malena prostorija u građevini poznatoj pod imenom Pompejeva kurija.

"Hiljade ljudi svakodnevno izlazi iz autobusa pored mjesta gdje je prije 2056 godina ubijen Julije Cezar", rekao je Antonio Monteroso, vođa istraživanja.

Tim je prvo pronašao betonsku strukturu široku svega tri metra. Nakon pretraživanja po historijskim dokumentima su shvatili da ju je izgradio August, sin Julija Cezara, kako bi obilježio mjesto na kojem je ubijen njegov otac.

Monteroso ipak vjeruje da će se i dalje širiti razne spekulacije o mjestu ubistva Julija Cezara.

"Naši rezultati nisu nepogrešivi. O svim arheološkim otkrićima se mogu voditi debate. O tome se treba uvijek govoriti. Takve stvari se uvijek trebaju kritikovati", dodao je Monteroso, prenosi Klix ba.

Portal Analitika