Pritive se otvaranju kamenoloma u bjelopoljskom naselju

Arheološki lokalitet opet na udaru mašina koncesionara: Mještani poručili da nećepristati na dalju devastaciju

"Mještani Bijedića i okolnih mjesta su ogorčeni zbog novih nasrtaja koncesionara kamenoloma Doo Elas,vlasnika Šućra Omerovića,na ovo mjesto u kojem je već devastirao poznato arheheloško nalazište iz doba neolita,staro 6.500 godina", kazali su  iz GI "Zaštitimo Bijediće"

Arheološki lokalitet opet na udaru mašina koncesionara: Mještani poručili da nećepristati na dalju devastaciju Foto: Građanska inicijativa Zaštitimo Bijediće
Portal AnalitikaIzvor

Prethodna vlada i ministarstvo kapitalnih investicija je područje, Obera u Bijedićima dala, navodi predsjednik GI "Zaštitimo Bijediće", Krsto Tvrdišić, u koncesiju doo Elas iz Bijelog Polja.

"Nijedan postupak u procesu dobijanja koncesije od samog početka nije bio ni transparentan niti su prikazivane stvarne informacije", ističe Tvrdišić

Počevši od, dodaje Tvrdišić, stvaranja komisije za ocjenu inicijative za dobijanje koncesije, tkzv obilazaka terena, javnih rasprava na nepoznatim lokacijama i to sve u vrijeme zabrane okupljanja zbog kovid mjera.

"Mnoge informacije i rješenja koje su opštinske službe,kao i druge institucije , davale koncesionaru i na osnovu kojih je on dobio koncesiju su netačne. Zbog toga ćemo podnijeti prijave protiv nadležnih u tim institucijama pa neka se ispita čitav proces i ko je na koji način davao saglasnosti", kazali su iz GI Zaštitimo Bijediće

Koncesionar je, dodaju, građevinsku mašinu kojom je već devastirao arheološki lokalitet, premjestio na novu lokaciju i počeo devastaciju prostora kroz privatna imanja i šume u namjeri da napravi nove puteve. 

"I pokuša da uništi život na ovom području i pored zabrane radova na području koje je dobio u koncesiju. Ko je koncesionaru dozvolio da nastavi radove bez dozvola i ako je dobio dozvole na osnovu čega ih je dobio? Ugovor je trebao biti raskinut još prošle godine, krajnji rok je bio 25. oktobar 2023. do kada mu vazilo rješenje od JU Zavod za geološka istraživanja kojim mu je dozvoljeno samo istraživanje", navode u saopštenju. 

Svi putevi koji, kako kažu, vode do lokacije koncesije su preko privatnih imanja i pravljeni o trošku porodica Šaronjić i Tvrdišić.

"Opština je nezakonito sve te puteve upisala na sebe i to će biti predmet spora. Dio zemljišta koje je dato u koncesiju, prema nekim informacijama, oduzimano je mještanima u poslijeratnim godinama. U blizini potencijalnog kamenoloma se nalaze vodoizvorišta, kaptaže lokalnog vodovoda, imanja mještana, voćnaci, rijeka, pećine itd", navode u saopštenju. 

Prijave koje su do sad podnijeli protiv koncesionara još uvijek, ističu, nisu procesuirane.

"Šta se dešava sa prijavom protiv bivšeg direktora Uprave za kulturna dobra Božidara Božovića koji je potpisao rješenje na osnovu kojeg je koncesionar dobio koncesiju i devastirao arheoloski lokalitet? Šta se desilo sa predmetima pronadjenim na arheloškom lokalitetu? Da li su uhvatili dovoljno sunca na stovarištu koncesionara poslije iskopavanja? Koliko je koncesionar unistio arheološkog nalazišta i odvezao ga zajedno sa kamenom, ko će odgovarati za to? Da li je u ovaj posao ukljucen neko iz opstinskih struktura jer ni od njih nismo dobili nikakve odgovore", navodi Tvrdišić

Iz GI "Zaštitimo Bijediće" pitaju i šta se dešava sa prijavom protiv bivšeg direktora Uprave za kulturna dobra Božidara Božovića?

"Da li su prijave u fiokama ili će institucije početi da rade svoj posao? Poručujemo Vladi Crne Gore, Ministarstvu energetike i rudarstva i svim institucijama koje su dovele do potpisivanja ugovora, da nećemo odustati od naših zahtjeva za raskidanjem ugovora i prava na život i očuvanje svojih ognjišta.

Mještani neće pristati na dalju devastaciju i neće pristati na raseljavanje sa ovog područja. Mještani poručuju da će nastaviti prošlogodišnje blokade magistralnih puteva jer neće dozvoliti da ih privatni interesi otjeraju sa ognjišta njihovih predaka", zaključuju iz GI Zaštitimo Bijediće.


Portal Analitika