Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Apelacioni sud ukinuo rješenje Privrednog oko spora Sveti Stefan Hotela i Adriatik propertiza: Ponovo da se utvrdi je li nadležan sud ili arbitraža u Londonu

Apelacioni sud ukinuo rješenje Privrednog oko spora Sveti Stefan Hotela i Adriatik propertiza: Ponovo da se utvrdi je li nadležan sud ili arbitraža u Londonu

Apelacioni sud je ukinuo rješenje sutkinje Privrednog suda Dijane Raičković kojim je ukazala da je taj sud nadležan da postupa u sporu koji je protiv kompanije Adriatik propertiz (AP) pokrenula kompanija Sveti Stefan Hoteli (SSH) oko naplate PDV-a na zakup Svetog Stefana i hotela ,,Miločer“.

Apelacioni sud ukinuo rješenje Privrednog oko spora Sveti Stefan Hotela i Adriatik propertiza: Ponovo da se utvrdi je li nadležan sud ili arbitraža u Londonu Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

Raičković je postupala na osnovu prigovora kompanije AP koja tvrdi da Privredni sud nije nadležan, jer je ugovorom o zakupu za sve sporove predviđena arbitraža u Londonu. Sada bi, na osnovu odluke Apelacionog suda, trebalo da donese novo rješenje po tom prigovoru, imajući u vidu primjedbe vijeća sudija.

Spor je nastao oko različitog tumačenja da li AP ima obavezu da na ugovorom definisan iznos zakupnine plaća dodatno i PDV ili je on uključen u taj iznos. Iz SSH su, kako su naveli, naplatu pokrenuli nakon što im je Poreska uprava korigovala obračun i plaćeni PDV za 94 hiljade i porez na dobit za 23 hiljade eura.

Predočeno im je, kako navode, da su pogrešno obračunavali PDV, te da je iznos zakupnine neto iznos, a njihova obaveza da na njega obračunavaju PDV. Ne spore da su ranije fakturisali sa preračunatim PDV-om u okviru ugovorne zakupnine i plaćali državi porez. Tvrde da je aneksom ugovora precizirano da je zakupnina u neto iznosu, te da je dosadašnja praksa Budvanske rivijere bila pogrešna, što je utvrdila i Poreska uprava.

Iz AP-a navode da nijesu u ugovornom odnosu sa SSH, imajući u vidu da je ugovor o zakupu sklopljen sa Budvanskom rivijerom, iz koje su izdvojeni SSH, i Ministarstvom održivog razvoja i turizma. Tvrde da je ugovorom predviđena visina zakupnine koja uključuje PDV i ukazuju da, ukoliko su preuzeli potraživanja po tom ugovoru, moraju poštovati i odredbe o arbitraži te ne mogu tražiti zaštitu pred Privrednim sudom.

Apelacioni sud, kako se navodi u odluci, za sada ne može prihvatiti rezonovanje prvostepenog suda da u ovom konkretnom sporu nije mogla biti ugovorena nadležnost arbitraže u inostranstvu, zbog čega je vraćeno na ponovno odlučivanje.

Portal Analitika