Svijet

Najnovije otkriće

Antitijela poslije korone mogu da napadnu organizam

O antitijelima koja se razvijaju u organizmu nakon preležanog korona virusa govorilo se mnogo, a sada su naučnici došli do novog, nimalo lijepog otkrića. 

Antitijela poslije korone mogu da napadnu organizam Foto: shutterstock
agencijeIzvor

Naime, ispostavilo se da ova antitijela mogu čak i da napadnu naš organizam!

"Njujork tajms" prenio je rezultate ove studije, navodeći da je odbrambeni mehanizam nekih učesnika istraživanja počeo da napada sam sebe umjesto virus, tako da su zapravo počeli da proizvode autoantitijela, koja pogađaju genetski materijal.

Ukoliko imuni sistem odreaguje na ovaj način, to može da pogorša kliničku sliku osobe, ali ujedno to može da bude i objašnjenje zašto neki ljudi imaju simptome i mjesecima nakon preležanog virusa.

U svemu ovome, ipak, postoji i jedna dobra vijest. Autoantitijela koja se u ovim slučajevima proizvode slična su onima kakva se proizvode usljed lupusa ili reumatoidnog artritisa.

Stručnjaci se zato nadaju da bi ovakvim pacijentima, kod kojih antitijela napadnu organizam, mogli da pomognu lijekovi upravo za ove, autoimune bolesti.

"Moguće je da bi neki od ovih agresivnijih ljekova mogli da pomognu ovakvim pacijentima", rekao je imunolog sa univerziteta Emori u Atlanti i glavni autor studije Metju Vudruf.

Portal Analitika