Svijet

Ankete uoči evropskih izbora: EPP i S&D očekivano, konzervativci jačaju, zeleni slabe

Do novih izbora za predstavnike u Evropskom parlamentu ostalo je još pola godine, a birači u članicama Evropske unije tada će birati 720 predstavnika.

Ankete uoči evropskih izbora: EPP i S&D očekivano, konzervativci jačaju, zeleni slabe Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

Izbori će biti održani od šestog do devetog juna, a posljednje ankete govore kako bi razlika između dvije tradicionalno najjače grupacije mogla biti između 30 i 40 mandata.

Prema rezultatima ankete koje je ove sedmice objavila Fondacija Konrad Adenauer, očekivano je najjača Evropska narodna partija (EPP) sa procijenjenim 171 predstavnikom. Takođe očekivano, drugi po snazi su Evropski socijalisti i demokrate (S&D), koji bi prema toj anketi imali 143 poslanika u EP.

Ono što bi bila novina, u slučaju da se ankete obistine, jeste smanjenje razlike između liberala i konzervativaca.

Evropski izbori 2024: Evo koliko će poslanika birati u svakoj državi ponaosob
0
Evropski izbori 2024: Evo koliko će poslanika birati…
27.09.2023 23:38
 
Pet izbora koji će oblikovati globalni poredak u 2024.
0
Pet izbora koji će oblikovati globalni poredak u 2024.
02.12.2023 23:03


Naime, liberalna grupacija “Renew Europe”, koja je na prošlim izborima stekla 108 mandata, prema pomenutoj anketi imala bi ih 87. Sa druge strane, konzervativci iz ECR bi imali 78 mandata, umjesto dosadašnjih 62.

I onda dolazimo do onih koji u novije vrijeme doživljavaju uspon u brojnim evropskim državama – radikalne desnice. Njihova grupacija “Identitet i demokratija” prema toj anketi imala bi 79 predstavnika, što znači da bi postala četvrta snaga u Evropskom parlamentu.

Najveći pad predviđa se Evropskim zelenima (Greens-EFA), koji prema rezultatima pomenute ankete imaju snagu dovoljnu za 48 poslanika. Primjera radi, 2019. godine, oni su na izborima osvojili 10 odsto, uz 74 predstavnička mjesta u Evropskom parlamentu.

Kao i do sada, najmanje predstavnika imala bi ljevica (GUE-NGL). Ankete im predviđaju 42 mjesta, što je jedno više nego prije četiri godine.

Procjenjuje se i kako bi partije koje ne pripadaju nijednoj grupi u Evropskom parlamentu na predstojećim izborima mogle dobiti i do 120 mandata.

Ipak, kada se projekcije porede sa rezultatima prošlih izbora, treba imati na umu kako je tada biran ukupno 751 predstavnik, pošto je Velika Britanija i dalje bila obuhvaćena procesom, dok će ih ovog puta biti 720.

Portal Analitika