Politika

Amfilohije: Kada se vrati Kraljevina onda će Mitropolija biti autokefalna

Izvor

Odgovarajući na pitanje dnevnika “Vijesti” da li je moguće da se pokrene takvo pitanje, Amfilohije je kazao “sve je moguće- zašto nije moguće”.

 On je podsjetio da je u novije vrijeme pokrenuto pitanje Albanske pravoslavne crkve, koja je postala autokefalna 1937.godine, da su Češka i Slovačka crkva tek nedavno potvrđene kao autokefalne, a poljska poslije Drugog svjetskog rata, te da se govori za Makedonsku pravoslavnu crkvu.

Što se tiče Mitropolije to je isto pitanje. Mnogi gube iz vida da je današnja Mitropolija crnogorsko-primorska mnogo šira nego što je bila.Mi se nalazimo na prostoru Bokokotorske eparhije koja nije pripadala Mitropoliji. Što ćemo sa njom? Što ćemo sa Pivskom eparhijom, Zahumsko-raškom, Budimljansko-nikšićkom?. To pitanje je mnogo složenije danas, nego što je bilo početkom 20 vijeka. Ali sve može da bude uz pomoć božju riješeno, ali saglasno potrebama crkve, vjekovnom predanju crkve i ustrojstvu, rekao je juče Amfilohije u Budvi, prilikom osveštavanja prostorija Fonda jedinstva pravoslavnih naroda.

Osvrćući se na izjavu premijera Mila Đukanoviča da će Crnogorska pravoslavna crkva biti autokefalna, Amfilohije je kazao da je Mitropolija crnogorska bila državna religija u vrijeme Kraljevine.

- Dakle, kad obnovimo Kraljevinu, neka Mitropolija bude državna religija. Onda možemo da razgovaramo o autokefaliji, koja je, ruku na srce, toliko premijer ima pravo, početkom 20.vijeka slovila kao autokefalna, milošću i voljom Nikole Petrovića. Nikada ona ni od koga nije tražila autokefalnost kao što to biva u pravoslavnoj crkbi kroz vjekove-zaključio je Amfilohije.

Analitičar crkvenih pitanja Mirko Đorđević, komentarušući izjave Mitroplita Amfilohija, je rekao da su njegove izjave-zbunjuće.

- Izjave Amfilohija je usmjerema da se što više potisne postojanje Crnogorske pravoslavne crkve -rekao je Đorđević Radiju Slobona Evropa.

Portal Analitika