Region

Uvršten na “crnu listu”

Američke sankcije za premijera Federacije BiH Fadila Novalića

Američko ministarstvo finansija objavilo je da je na listu sankcionisanih dodalo premijera entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Fadila Novalića, zbog zloupotrebe ličnih podataka penzionera u korist svoje političke stranke.

Američke sankcije za premijera Federacije BiH Fadila Novalića Foto: Klix
RSEIzvor

U svojstvu premijera Federacije BiH, Fadil Novalić zloupotrijebio je lične podatke penzionera u korist svoje političke stranke u suprotnosti sa zakonima BiH, saopštila je Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD-a.

U sedmici pred izbore 2018. godine, Novalić je ove podatke, do kojih je došao zahvaljujući svom službenom položaju, iskoristio kako bi poslao pismo u kojem je naveo svoja postignuća i obećao povećanje penzija, dodaje se.

“Ova aktivnost predstavlja kršenje zakona BiH i odraz je šire, javno poznate metode korištenja ličnog političkog uticaja radi lične ili stranačke dobiti, što podriva demokratske procese u BiH”, ističe se u saopštenju.

Novalić je na “crnu listu” uvršten zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

Privrednik povezan sa Miloradom Dodikom

Na “crnu listu” u ponedjeljak, 3. oktobra, uvršten je i Slobodan Stanković jedan je od najbogatijih ljudi u BiH i dugogodišnji je vlasnik građevinske kompanije iz Republike Srpske “Integral inženjering” A.D. Laktaši.

Kako je navedeno, Stanković i njegova kompanija povezivane su sa korupcijom u građevinskom sektoru u kojem su Integralu dodjeljivani neki od najvećih projekata u RS zahvaljujući bliskosti sa rukovodstvom RS.

“Veliki građevinski projekti često su dodjeljivani Stankoviću bez fer i otvorene konkurencije. Većina Stankovićevog bogatstva potiče iz javnih sredstava”, kaže se u saopštenju.

Stanković je, takođe, bivši vlasnik Alternativne televizije d.o.o. Banja Luka (ATV), medijske kuće koja je ranije uvrštena na listu i koja je pod ličnom kontrolom člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, kojeg su SAD takođe ranije uvrstile na “crnu listu”.

“Stankovićeva kupovina ATV učinila je da ova medijska kuća pokaže jasnu pristrasnost Dodiku. Kupovina i transformacija ATV pokazuju recipročnu prirodu Dodikovih korumpiranih odnosa jer Stankovićevo bogatstvo obezbjeđuje Dodiku bogatog i moćnog saveznika koji mu donosi političku korist”, dodaje se.

Stanković je sankcionisan jer je u materijalnom smislu pomagao, sponzorisao ili osiguravao finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku Dodiku.

Dodik je ranije uvršten na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 13219, koja je dopunjena Izvršnom uredbom 13304, jer je aktivno opstruirao i predstavljao značajan rizik aktivne opstrukcije DPA i u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u kršenju, ili zbog djela koja predstavljaju opstrukciju ili prijetnju sproođenju DPA i zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u korupciji koja se odnosi na Zapadni Balkan. ATV je ranije uvršena na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 jer je u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je djelovala ili se čini da je djelovala u ime Dodika direktno ili indirektno.

Koje su poljedice?

Nakon uvrštavanja na “crnu listu” sva imovina i pravo na imovinu onih koji su sankcionisani, a koja se nalazi u SAD ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD mora biti blokirana i prijavljena OFAC-u.

Osim toga, sva imovina u vlasništvu, direktnom ili indirektnom, pojedinačnom ili zajedničkom, u iznosu 50 posto ili više jednog ili više osoba koja su na listi, takođe mora biti blokirana.

Zabrana uključuje obezbjeđivanje ili davanje finansijskih sredstava, roba, ili pružanje usluga u ime, u korist ili direktno bilo kojem blokiranom licu, te primanje bilo kakve finansijske potpore ili sredstava, roba, ili usluga od takvih lica.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.