Obrazovanje

AmCham i HPC NCC Montenegro: Superračunari za industrijsku konkurentnost

Izvršna kancelarija Američke privredne komore i Nacionalni centar kompetencija za računarstvo visokih performansi organizovali su 17. novembra 2023. zajedničku radionicu o inovativnim superračunarskim tehnologijama i aplikacijama na Univerzitetu Donja Gorica.

AmCham i HPC NCC Montenegro: Superračunari za industrijsku konkurentnost Foto: EuroCC2
Portal AnalitikaIzvor

Prisutne kompanije, članice AmCham-a iz različitih industrijskih domena, pozdravili su Marko Miročević, izvršni direktor AmCham-a i Milica Vukotić, dekan Fakulteta za informacione sisteme i tehnologije, istakavši značaj digitalne akceleracije i mogućnosti projekta EuroCC2/Digital Europe za unapređenje industrijskih inovacija i konkurentnosti.

Predstavnica NCC Montenegro za industrijsku saradnju, Sanja Nikolić predstavila je tehničke aspekte i komercijalne aplikacije HPC sistema, ističući njihov transformativni i inovativni potencijal za industriju, vođen integracijom računarske snage (HPC/HPDA) i inteligentnih algoritama (AI/ML/DL). Takođe je elaborirala o EuroHPC superkompjuterskim resursima i opcijama pristupa, kao i o mogućnosti za crnogorske kompanije da procijene svoju HPC/AI spremnost putem HPC4SME alata za samoevaluaciju. (https://eurocc.udg.edu.me/hpc4sme-assessment-tool).

Predstavnik NCC Montenegro za razvoj usluga, Luka Filipović, predstavio je novi master program Vještačka inteligencija i stručne kurseve, uključujući paralelno programiranje i duboko učenje za unapređenje HPC/AI vještina, kao i druge NCC usluge vezane za tehničku ekspertizu, projektne konsultacije i pripremu HPC korisničkih slučajeva za industriju, akademiju i javni sektor.

U atmosferi inspirisanoj konstruktivnom diskusijom, predstavljene su HPC/AI uspješne priče u oblastima pametnih rješenja za živinarske farme, precizne vremenske prognoze u izazovnoj topografiji Crne Gore, kratkoročnih predikcija cijena na energetskim tržištima i personalizovanih bankarskih rješenja. Predstavnici kompanija su razgovarali o izazovima vezanim za primjenu modela vještačke inteligencije, problemima u pogledu dostupnost podataka i potencijalnim industrijskim slučajevima upotrebe HPC tehnologija.

Zajednički događaj je bio odlična prilika da se promovišu superkompjuterski resursi, aplikacije i pogodnosti koje su dostupne crnogorskim kompanijama, te da se poboljša interakcija s poslovnim sektorom, posebno sa strateški osviještenim i operativno iskusnim kompanijama orjentisanim ka tehnologijama budućnosti.

Portal Analitika