Društvo

"Raditi na rješavanju uzroka"

Alarmantni podaci o porodičnom nasilju, potrebne oštrije kazne

Podaci o slučajevima porodičnog nasilja u Crnoj Gori su alarmantni, posebno ako imamo događaje koji nijesu vidljivi, koji se ne prijavljuju, kazao je Rade Stijović iz Centra bezbjednosti Podgorica. Sutkinja Osnovnog suda u PodgoriciIvana Becić kazala je da je alarmantna situacija koja nas kao društvo poziva na suzbijanje uzroka porodičnog nasilja, a ne samo da pristupamo rješavanju njegovih posljedica.

Alarmantni podaci o porodičnom nasilju, potrebne oštrije kazne Foto: UGC
RTCGIzvor

"Događaji koji su se desili u posljednjih nedjelju dana u Crnoj Gori, dva u Podgorici i jedan događaj u Bijelom Polju probudili su veliku pažnju kako medija tako i građana. Porodično nasilje se dešava tokom cijele godine, i ne možemo ga posmatati kroz ova tri slučaja koja su nažalost stravična", kazao je Stijović.

Kazao je da na godišnjem nivou Centar bezbjednosti Podgorica, koji pokriva 80 odsto problematike nasilja u porodici u Crnoj Gori na nivou Uprave policije, ima od 1.100 do 1.200 događaja nasilja u porodici, i da od toga 100 bude podnešenih krivičnih djela, odnosno prijava za nasilje u porodici, a 600 prijava po prekršaju, dok ostalo budu događaji koji se ne tretiraju kao prekršaji.

"Tri zadnja događaja gdje imamo upotrebu vatrenog oružja od strane supruga prema svojoj ženi, zatim je uslijedio događaj otac i sin gdje je bilo upotrebe fizičke sile, a obdukcioni nalaz će pokazai šta je tačno uzrok smrti, i sinoć smo imali slučaj gdje je došlo do upotrebe oruđa pri čemu je stradao brat od svoga brata", kazao je Stijović.

Podaci o slučajevima porodičnog nasilja u Crnoj Gori su, ističe, alarmantni, posebno ako imamo događaje koji nijesu vidljivi, koji se ne prijave.

"Imamo slučajeve nasilja u porodici ali gdje žrtva ne prijavljuje nasilje iz određenih razloga. Želim da pozovem svakog ko trpi bilo koju vrstu nasilja, bilo da je žensko ili muško, da prijavi Upravi policije, prvo Centru bezbjednosti bilo pozivom ili anonimno", poručio je Stijović.

Sutkinja Osnovnog suda u PodgoriciIvana Becić kazala je da je sada zaista jedna alarmantna situacija koja nas kao društvo poziva na suzbijanje uzroka ovakvih ponašanja, a ne samo pristupu rješavanja posljedica.

"Ovo ukazuje ne samo na potrebu reagovanja postojećih nadležnih institucija već i potrebu osnivanjanovih institucija i proaktivnog djelovanja u cilju sprečavanje uzroka. Nije tajno da smo kao društvo ćutali na nasilje u porodici, međutim, vremenom stvari se mijenjaju na bolje. Iako su ovo tragične situacije koje zavređuju posebnu pažnju i budi jedan ozbiljan alarm", poručila je Becić.

Naglasila je da kaznena politika treba da bude oštra.

"Mi u Osnovnom sudu u Podgorici sjeli nakon mnogih alarmantnih situacija gdje smo značajno pooštrili kaznenu politiku", kazala je ona.

Becić ukazuje na to da sama kaznena politika ne može biti rješenje za uzrok, zbog toga se insistira da se radi na rješavanju uzroka.

"Država treba mnogo više da ulaže u insititucije, kao i u NVO sektor, kako bi se na najbolji mogući način zaštitila porodica", istakla je ona.

Iz Centra za ženska pravaMaja Raičević istakla je da misli da pitanje porodičnog nasiljnikada nije bilo niže na listi prioriteta.

"Mi svakodnevno slušamo o organizovanom kriminalu, o raznim obračunima, stalno zaboravljamo da od toga da li postoji nasilje u porodici ili ne u velikoj mjeri zavisi bezbjednost čitavog društva i uopšte porast društvenog nasilja", kazala je Raičević.

Istakla je da je mnogo teško raditi sa žrtvama kojima ne mogu da kažu šta ih čeka kada nešto prijave.

"Danas me žena pitala šta može da očekuje od suda, i ja mogu da joj kažem šta ona može da očekuju u skladu sa Zakonom i standardima ali ne mogu da joj kažem kakav će ishod biti. Mi smo u svim međunarodnim izvještajima imali ocjenu da ne postoji sistem na mjestu, da nema prakse koja će dati određenu pravnu sigurnost osobama koje prijavljuju nasilje. Smatram da bez toga nema ohrabrenja žrtava i to je jedan od glavnih uzroka nepovjerenja u rad institucija", ukazala je Raičević.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.