Region

Afera Agrobanka: Pod sumnjom i Galenika

Izvor

U ovoj fazi istrage težište je na firmama iz sistema "Habit grupe". Direktoru firme "Luton" Milošu Markoviću, koji je juče priveden, određen je kućni pritvor.

RTS navodi da se zbog sumnjivih poslova između "Habitfarma" i "Galenike", može se očekivati da istraga tužilaštva za organizovani kriminal bude usmjerena i na poslovanje "Galenike".

Sporan je zakup fabrike ljekova "Habitfarma" u Ivanjici, koja je pod hipoteku stavljana kao zalog za uzimanje kredita i kod drugih banaka.

Iako je istraga u aferi "Agrobanka" ovih dana usmjerena ka preduzećima Radoslava Sekulića, istraga će biti usmjerena i na još dvije banke, za koje postoje podaci da su firmama iz "Habit sistema" odobravale neregularne kredite.

Tako je "Merkjuri internacional" koji je u blokadi od februara 2009. dobio tri kredita - u avgustu 2009. godine, 94 miliona dinara, a u decembru iste godine dva od po 400 miliona dinara.

Firmi "Luton" posljednji kredit od 430 miliona dinara odobren je u vrijeme blokade u novembru 2009. godine.

"Produkt trejd", pozajmicu od 380 miliona dinara iskoristio je da bi odblokirao račun. Naime, u blokadi je bio krajem 2009, sve dok nije uplatio pozajmljeni novac. Dva mjeseca kasnije toj firmi, opet u vrijeme blokade računa, odobren je kredit od 42 miliona dinara.

Sekulićevom preduzeću "Svis intermedikl", čiji je račun bio u blokadi od jula 2009. do marta ove godine, "Agrobanka" je odobrila nekoliko kredita. Jedan od njih, krajem 2009, iznosio je 400 miliona dinara.

"Svis farmaciji", čiji je račun u blokadi od 21. decembra 2009, "Agrobanka" je samo nekoliko dana kasnije odobrila kredit od 160 miliona dinara, a godinu dana kasnije, 807 miliona dinara.

Za taj kredit, pod hipoteku je stavljena imovina Sekulićevog "Novit farma" iz Podgorice, koja nije ni uknjižena, prenio je RTS.

(foto: blic.rs)

Portal Analitika