Politika

Abazović na sastanku ministara vanjskih poslova SEECP-a: Cilj je zajednička evropska budućnost

„Danas je šesta godišnjica članstva Crne Gore u NATO, a sljedeći veliki cilj je članstvo u Evropskoj uniji. Postoje interni izazovi, ali smo pokazali da imamo kapaciteta da postignemo politički konsenzus kada su u pitanju važna politička pitanja, a očekujem da će taj konsenzus biti još lakše postići nakon parlamentarnih izbora“, poručio je Dritan Abazović.

Abazović na sastanku ministara vanjskih poslova SEECP-a: Cilj je zajednička evropska budućnost Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Vlade i koordinator Ministarstva vanjskih poslova u tehničkom mandatu Dritan Abazović ugostio je danas u Budvi šefove diplomatija i visoke predstavnike zemalja učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

On je danas u Budvi ugostio delegacije ministarstava evropskih poslova zemalja učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), u okviru završetka predsjedavanja Crne Gore ovom inicijativom. Ministarski sastanak je bi prilika za razmjenu mišljenja u vezi sa izazovima sa kojima se širi region suočava na putu ka EU, te mogućnostima za unapređenje saradnje i partnerstva, uz podršku kolega i partnera iz Evropske unije.

Abazović je kazao da je Crna Gora u potpunosti usklađena sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i da je prepoznata kao partner koji je spreman da se solidariše kako sa zemljama Unije, tako i sa onim koji teže da postanu članice.

„Nakon rata koji se desio u Ukrajini, EU treba da ima više razumijevanja za aspiracije nekih zemalja i vodi otvoreniju politiku. Mora voditi računa o uticaju trećih strana i negativnom uticaju koji je moguć u ovom regionu. Politika sa nedostatkom vizije i spore odluke nisu korisne, a zemlje regiona treba da daju sve od sebe i da ispune sve obaveze“, poručio je Abazović.

Kazao je da ne vidi drugu opciju za Crnu goru. 

"Imamo samo jedan put Podgorica-Brisel, a to je jednosmjerna ulica. Da bi je osposobili treba da uklonimo sve barijere sa te ulice“, kazao je Abazović. 

Vrijeme je, kako je kazala koordinatorka radom Ministarstva evropskih poslova, ministarka Ana Novaković-Đurović za dodatno jačanje veza Zapadnog Balkana sa EU.

"Uvjerena sam da ce naša proevropska buducnost biti obezbijeđena uz snažnu političku podršku EU i međunarodne zajednice i da ce Novi plan rasta za Zapadni Balkan koji je prošle nedjelje najavila predsjednica Evropske komisije, biti novi impuls za građane Zapadnog Balkana i podsticaj njihovim vladama da preduzmu nove korake”, kazala je Novaković-Đurović. 

Ona je kazala da iako je dinamika pregovora uglavnom stabilna, nije zadovoljna tempom evropskih integracija u poslednjih nekoliko godina i da Vlada želi da intenzivira aktivnosti na tom planu, za šta ima snažnu podršku građana.

“Ostajemo u potpunosti posveceni sprovođenju evropskih standarda i strukturnim reformama našeg društva, sa primarnim ciljem da javne usluge učinimo boljim, efikasnijim i prilagođenim potrebama građana, turista, investitora i preduzetnika. Fokusiracemo se na digitalnu transformaciju kako bismo brzo odgovorili na rastuce zahtjeve u pogledu efikasnosti, transparentnosti i povecanog pristupa javnim uslugama. Vlada ce pokazati svoju otvorenost prema građanima, ne samo kroz transparentnost rada, vec i kroz dijalog sa organizacijama civilnog društva kao važnim partnerima u sprovođenju preostalih reformi”, poručila je Novaković-Đurović.

Ona je, govoreći o posljedicama klimatskih promjena istakla da svi u regionu treba da težimo da postanemo prepoznati kao zelene destinacije i da znamo da je naša buducnost u ekološki održivim projektima. U tom kontekstu je istakla da se raduje Ekonomskom i investicionom planu Evropske komisije, koji ce podstaci dugoročni oporavak, podržan zelenom i digitalnom tranzicijom, što ce dovesti do održivog ekonomskog rasta, sprovođenja reformi potrebnih za napredovanje na putu ka EU i dovođenja Zapadnog Balkana bliže jedinstvenom tržištu EU.

Ministarka je istakla uvjerenje da će primjena nove metodologije omoguciti drugim zemljama kandidatima da pokažu vidljivost reformi i političke posvecenosti i da dopuste EU da zadrži kredibilan pristup zasnovan na zaslugama u procesu proširenja.

“Vlada Crne Gore cijeni ukupnu posvecenost i saradnju svih država regiona na putu prema članstvu u EU. Naša zajednička obaveza je da radimo zajedno i zadržimo zamah proširenja.

Imajuci u vidu da su naši ciljevi suštinski posveceni stalnom unapređenju kvaliteta života svih građana, zajedničkim snagama želimo da razvijemo snažnije društvo i stvorimo konstruktivnu atmosferu za evropsku perspektivu regiona”, zaključila je Novaković-Đurović.

Naredno predsjedavanje Procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), od Crne Gore preuzima Sjeverna Makedonija.

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
P Premijer_neregistrovani
05.06.2023. 16:55

Ovaj će biti odlazeći do penzije

2
0
N Nada_neregistrovani
05.06.2023. 16:15

Ko te ne zna skupo bi te platio

2
0
M Minhauzen_neregistrovani
05.06.2023. 14:56

Ode brat Abaz da I tamo malo izlazinja. Bog te vidio tehnicki premijer se ponasa kao suveren.

5
0
O Onako_samo_neregistrovani
05.06.2023. 14:41

Je li ovo Radulović i brata poveo?

8
0