Region

Radončić: Keljmendi treba da bude izručen BiH

0605Fahrudin-Radoncic
M
inistar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić izjavio je da osumnjičeni u slučaju ''Lutka'' Naser Keljmendi treba da bude izručen toj državi, izvještava agencija Anadolija (AA).

Radončić: Keljmendi treba da bude izručen BiH
Portal AnalitikaIzvor

Vođa jedne od najjačih kriminalnih grupa na Balkanu, koji se nalazi i na crnoj listi SAD, uhapšen je na Kosovu u nedjelju oko 20 sati, potvrđeno je agenciji Anadoliji u policiji Kosova.

Keljmendi se nalazi na crnoj listi SAD i potjernici Interpola gdje je označen kao jedan od najopasnijih narko dilera na Balkanu.

"Ministarstvo sigurnosti BiH sa svojim upravnim organizacijama čini sve da svako ko je optužen bude priveden pravdi. Mi smo sinoć preko naše Direkcije za koordinaciju u koju spada i Ured za saradnju s Interpolom, dobili neslužbenu informaciju da je on uhapšen na Kosovu. Danas očekujemo službenu potvrdu koju treba da uputi UNMIK. Iskreno se nadam da ćemo dobiti i službenu potvrdu. Zakon je vrlo jasan. Keljmendi treba da bude izručen BiH na zahtjev našeg Državnog tužiteljstva. Nakon toga će biti stavljen u pritvor", izjavio je Radončić komentarišući službenu potvrdu Keljmendijevog hapšenja, prenosi agencija Anadolija.

Kosovska policija potvrdila je za agenciju Anadolija (AA) da su nedjelju veče, 5. maja na Kosovu uhapšene dvije osobe, od kojih jedna sa međunarodne potjernice.

Iako kosovska policija još uvijek nije saopštila imena spomenutih osoba, smatra se da je ovo prva službena potvrda hapšenja Nasera Keljmendija, kontraverznog biznismena i glavnog osumnjičenog u slučaju ''Lutka'' u Bosni i Hercegovini.

Portparol kosovske policije Baki Keljani izjavio je za agenciju Anadolija da je 5. maja 2013. godine oko 20 časova kosovska policija uhapsila dvije osumnjičene osobe.

''Za jednom od tih osoba je raspisana međunarodna potjernica, dok se druga osoba sumnjiči da je pomagala toj osobi koja je tražena. Osumnjičene osobe inicijala N.K. i F.N. su zadržane u pritvoru", izjavio je portparol kosovske policije Baki Keljani dopisniku agencije Anadolija u Prištini, upitan o informacijama o hapšenju Nasera Keljmendija.

Keljmendi je državljanin BiH, a nalazi se na crnoj listi američkog Stejt Departmenta.

foto: avaz.ba

Portal Analitika