Abiznis

VLADA: Zeleno svjetlo za rješavanje dijela problema sa EPCG

okvlada
U
svajanje zaključaka u vezi sa Kombinatom aluminijuma (KAP) znači „zeleno svjetlo“ Vladi za rješavanje dijela problema koji se odnosi na Elektroprivredu (EPCG) i definisanje modela rješenja koje će se naći pred poslanicima, poručili su iz izvršne vlasti.

VLADA: Zeleno svjetlo za rješavanje dijela problema sa EPCG
Portal AnalitikaIzvor

Skupština je kasno sinoć usvojila nove zaključke za rješavanje problema u KAP-u, koje je zajedno sa amandmanima predložila Socijalistička narodna partija (SNP), a prihvatio parlamentarni Odbor za ekonomiju, finansije i budžet. Skupštinski Odbor ranije je, na sjednici 25. marta, odbio Vladin predlog zaključaka, koji je, između ostalog, podrazumijevao ponudu ruskog vlasnika u KAP-u, Centralno-evropske aluminijumske kompanije (CEAC), da na crnogorsku izvršnu vlast odmah besplatno prenese 29,3 odsto akcija koje ima u fabrici.

„Novim zaključcima se dodatno afirmišu principi za raskid ugovora sa ruskim partnerom, ali bez konkretnog predloga rješenja, s obzirom da Vladin predlog zaključaka nije prošao skupštinski Odbor“, kazali su agenciji Mina-business iz Vlade.

Predstavnici Vlade upozoravali su da je vrijeme ključni faktor za rješavanje pitanja KAP-a, ali je sjednica Skupštine, na kojoj je trebalo da se raspravlja o zaključcima u vezi sa podgoričkom fabrikom, više puta odlagana.

Skupština je kasno sinoć, glasovima Demokratske partije socijalista (DPS), SNP i Bošnjačke stranke (BS), prečišćeni tekst zaključaka, koji podrazumijevaju nastavak poslovanja i kontinuitet proizvodnje u energetsko-metalurškom reprolancu bez obzira na način raskida saradnje sa CEAC-om.

„Imajući u vidu da strani partner nije poštovao ključne ugovorne obaveze, prenos akcija CEAC-a na državu Crnu Goru i raskid ugovora moguće je uraditi jedino na najefikasniji i najekonomičniji način bez nadoknade po bilo kom osnovu i tereta za budžet države i građane Crne Gore“, navodi se u usvojenim zaključcima.

Usvojeni tekst predviđa i da Skupština obaveže Vladu da do 20. maja formira stručni tim sastavljen od domaćih i međunarodnih eksperata koji će do 20. oktobra podnijeti parlamentu na usvajanje studiju dugoročne održivosti i razvoja aluminijumske industrije Crne Gore.

Sledećom tačkom zaključaka predviđeno je definisanje odgovarajućeg modela za izmirenje duga KAP-a prema EPCG i uslova ugovora o snabdijevanju električnom energijom u narednom periodu, nagrađivanje potrošača koji uredno i na vrijeme izmiruju račune za električnu energiju i nakon 1. avgusta ove godine.

„Da se na pravedan način definiše program potpunog izmirenja postojećeg duga za električnu enertgiju za potrošače koji su u stanju socijalne potrebe. Da se identifikuju i otpišu dugovi za električnu energiju za ona domaćinstva za koja su se stekli uslovi sa aspekta eventualne zastare potraživanja u skladu sa zakonom. Da se predloži model nagrađivanja redovnih platiša iz kategorije ostalih potrošača na način i u obimu koji će biti stimulativan i za ovu strukturu. Da se u predviđenom roku dostavi Skupštini, odnosno nadležnom odboru, predlog načina investiranja u nove kapacitete“, navodi se u zaključcima.

Sve to bi, kako je definisano, trebalo završiti do 30. juna.

Zaključcima je utvrđena obaveza i da se obezbijede svi neophodni uslovi za puno poštovanje zakonskih i obaveza predviđenih Kolektivnim ugovorom prema zaposlenima u KAP-u i Rudnicima boksita, kao i za izmirenje postojećih obaveza nastalih na zakonu zasnovanim pravima iz radnog odnosa.

„Skupština traži od Državne revizorske institucije (DRI) da u skladu sa zakonom, obavi reviziju dugova KAP-a i o tome podnese poseban izvještaj parlamentu i Vladi do 31. maja, a ostavljena je mogućnost da to uradi i do roka iz tačke 3, odnosno 30. Juna“, navodi se u zaključcima.

Skupština će tražiti od DRI da u cilju spovođenja zaključaka od 29. februara prošle godine, odnosno obezbjeđivanja potpune i nezavisne revizije poslovanja KAP-a od dana kada ga je preuzeo CEAC, obavi predmetnu reviziju uz mogućnost anagažovanja stručnjaka sa specijalističkim znanjima u roku koji će se precizno definisati u dogovoru sa nadležnim skupštinskim odborom i Vladom.

KAP će, kako je definisano, najkasnije u roku od dva mjeseca od donošenja zaključaka definisati model kojim će se obezbijediti da se proces proizvodnje u fabrici obavlja uz puno poštovanje normi i standarda propisanih zakonima Crne Gore, kojima se uređuju pitanja upravljanja otpadom, zaštite životne sredine, procjene uticaja na životnu sredinu i sprječavanja uticaja na životni sredinu. Proces proizvodnje shodno navedenom počeće najkasnije godinu od usvajanja zaključaka.

Usvojeni zaključci predstavljaju cjelinu sa onima koje je usvojila Skupština 29. februara i 8. juna prošle godine.

Predviđena je i obaveza Vlade da najmanje jednom u tri mjeseca Skupštini podnese detaljne informacije o problematici poslovanja KAP-a i Rudnika boksita i realizaciji zaključaka u vezi sa tim.

 

 

Portal Analitika