Abiznis

Centar Igalo: Gubitak na kraju prvog kvartala

igalo
C
entar za odmor rekreaciju i liječenje Igalo,čiji će privatizacioni ugovor biti raskinut, završio je prvi kvartal ove godine sa gubitkom od 233,57 hiljada EUR, 10,5 odsto većim nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Centar Igalo: Gubitak na kraju prvog kvartala
Portal AnalitikaIzvor

Prema podacima iz izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti, poslovni prihodi preduzeća su na kraju marta iznosili 8,24hiljade EUR i bili su 1,7 puta veći nego u uporednom periodu.

Poslovni rashodi su na kraju prvog tromjesečja porasli 11,8 odsto na 241,8 hiljada EUR.Troškovi materijala su iznosili 4,6 hiljada EUR, zarada, naknada i ostali lični rashodi 114,1 hiljadu, a amortizacije i rezervisanja 37,5 hiljada EUR. Ostali poslovni rashodi na kraju marta dostigli su 85,6 hiljada EUR.

Ukupna aktiva preduzeća, čiju će privatizacioni ugovor biti raskinut u skladu sa odlukom Vlade, vrijedila je na kraju prvog tromjesečja 8,03 miliona EUR i bila je 1,8 odsto veća nego u uporednom periodu.

Dugoročna rezervisanja i obaveze kompanije dostigli su 160,56 hiljada EUR, a kratkoročna 33,95 hiljada EUR.

Vlada je u petak odlučila da zaduži nadležne organe da preduzmu radnje u vezi sa raskidom ugovora za Centar Igalo, kao i hotela Planinka i Jezera na Žabljaku i AS u Perazića dolu.

Pitanje preispitivanja procesa privatizacije Centra Igalo pokrenula je krajem prošle godine Unija slobodnih sindikata (USS), jer je smatrala da kupoprodajni ugovor nije ispoštovan, kao i da se ne zna ko je tačno vlasnik preduzeća.

Oni su podsjetili da je krajem januara 2007. godine potpisan ugovor između predstavnika Fonda penzijskog invalidskog osiguranja (PIO), kao većinskog vlasnika, Savjeta za privatizaciju i konzorcijuma HLT fonda i tivatskog hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Primorje, kojim su se obavezali da će u Centar uložiti oko četiri miliona EUR, što se nije desilo.

Konzorcijum HLT fonda i HTP-a Primorje je paket akcija od 80,96 odsto Centra Igalo platio 3,1 milion EUR, obećavši tada da će u njegovu rekonstrukciju uložiti četiri miliona i zadržati sve zaposlene u narednih pet godina.

Većinski paket akcija Centra prodao je Fond PIO, a konzorcijum HLT-a i HTP Primorja bio je jedini ponuđač na međunarodnom tenderu raspisanom još 2005. godine.

Privatizacija se odužila zbog sudskog spora u kojem je Savez udruženja penzionera Crne Gore, odnosno boraca Narodnooslobodilačkog rata, tvrdio da su oni, a ne Fond, većinski vlasnici Centra.

Prema podacima Centralne depozitarne agencija (CDA), Primorje ima 80.96 odsto akcija Centra Igalo, dok je udio ostalih akcionara ispod jedan odsto. (Mina business)

 

 

Portal Analitika