Abiznis

Gvozdenović: Održivi razvoj jedini izlaz iz krize

274brano
C
rna Gora je u velikoj mjeri uspostavila institucionalni i strateški okvir za oblast politike održivog razvoja, ali na terenu postoje značajni izazovi u njihovom sprovođenju, saopoštio je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović na konferenciji „Kako do održive budućnosti u Crnoj Gori“ na kojoj su predstavljeni Izvještaj o nacionalnim konsultacijama o postmilenijumskim razvojnim ciljevima i proces revizije Nacionalne strategije održivog razvoja.

Gvozdenović: Održivi razvoj jedini izlaz iz krize
Portal AnalitikaIzvor

Gvozdenović je ocijenio da je održivi razvoj jedini izlaz iz postojeće krize i jedini put ka blagostanju i održivoj konkurentnosti, podsjećajući da je Crna Gora bila aktivan učesnik konferencije Rio+20, gdje je odlučeno da se izrade Ciljevi održivog razvoja, koji će državama služiti kao mjerilo u postizanju integralnog koncepta održivog razvoja.

- Crna Gora učestvuje zajedno sa Slovenijom, u radu Otvorene radne grupe UN koja ima zadatak da izradi Ciljeve. Izvještaj „Reci kakvu Crnu Goru hoćeš“ će služiti kao jedan od polaznih dokumenata za definisanje stava Crne Gore u okviru ove radne grupe – dodao je on piše Pobjeda.

Gvozdenović je rekao da će na nacionalnom nivou Izvještaj biti ključni input za reviziju Nacionalne strategije održivog razvoja kao krovnog razvojnog dokumenta sa kojim se usaglašavaju sve sektorske politike.

- Održivi razvoj Crne Gore je Strategijom utemeljen na balansu tri stuba: ekonomskog, društvenog i zaštiti životne sredine i prirodnim resursima. Nakon pet godina sprovođenja Strategije i njenog Akcionog plana možemo da zaključimo da je Crna Gora u velikoj mjeri uspostavila institucionalni i strateški okvir za oblast politike održivog razvoja, ali da postoje značajni izazovi u njihovom sprovođenju na terenu – kazao je on.

Gvozdenović je ponovio da je održivi razvoj strateški prioritet i da je zato nužno da se ta posvećenost inovira u skladu sa najnovijim globalnim praksama i standardima.

Generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Predrag Stamatović istakao je značaj konsultacija i revizije Nacionalne strategije održivog razvoja, dodajući da Crna Gora naročitu pažnju posvećuje reformi energetskog sektora, svog najvećeg razvojnog resursa, u čemu obnovljivi izvori imaju centralno mjesto.

- Odgovoran pristup razvoju energetske politike podrazumijeva usaglašenost između adekvatne ekonomske valorizacije resursa i očuvanja životne sredine. Stoga, proces od krucijalnog ekonomskog, ekološkog i društvenog značaja, integriše vladine institucije, poslovne subjekte i civilno društvo u pravcu postizanja najšireg mogućeg konsenzusa – dodao je on.

Prema riječima šefa Operativnog sektora u Delegaciji EU u Podgorici Andrea Lisa, predpristupna podrška EU je prilika i faktor koji doprinosi postizanju Milenijumskih ciljeva u Crnoj Gori.

- U nekim slučajevima ovo se postiže putem direktnih intervencija za podršku smanjenju siromaštva, ravnopravnosti polova i socijanoj inkluziji, zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju. U drugim slučajevima, one osiguravaju potrebne uslove za postizanje Milenijumskih ciljeva razvoja, podupirući institucionalni razvoj, vladavinu zakona i propisa u skladu sa standardima EU, dobrog upravljanja ili pružanja javnih usluga – objasnio je on.

Stalni koordinator Sistema UN u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski kazao je da Ujedinjene nacije ohrabruju snažnu uključenost u proces formulisanja razvojnog plana za period nakon 2015. godine i u oblikovanje održivih razvojnih ciljeva.

Izvještaj „Reci kakvu Crnu Goru“ biće osnov za pozicioniranje Crne Gore u Otvorenoj radnoj grupi za ciljeve održivog razvoja pri Generalnoj skupstini UN. Sistem UN u Crnoj Gori proslijediće izvještaj Generalnom sekretaru UN, koji će zaključke nacionalnih konsultacija uvrstiti u globalni izvještaj o razvojnom planu nakon 2015. Svjetski lideri razmatraće ovaj Izvještaj na sljedećoj Generalnoj skuštini UN.

Izvor:Pobjeda.me

Portal Analitika