Društvo

STANKOVIĆ: Za nepropisno odlaganje otpada kazne do 40 hiljada eura

26sinisa_stankovicok
P
osljednjih dana, povodom Dana planete, organizovane su brojne akcije sakupljanja otpada, a da se imalo što pokupiti najbolje su pokazale slike gomile kesa prepunih smeća, koje su ostavili građani, koji za čistu sredinu baš i ne mare. Možda će, ako se ponovo odluče da ostave otpad tamo gdje mu nije mjesto, razmisliti kada čuju kolike su kazne predviđene za njegovo nepropisno odlaganje. Kako je za Portal Analitika kazao pomoćnik ministra održivog razvoja i turizma Siniša Stanković, kazne iznose i do 40 hiljada eura za pravna lica.

STANKOVIĆ: Za nepropisno odlaganje otpada kazne do 40 hiljada eura
Portal AnalitikaIzvor

“Novčanu kaznu u iznosu od 1 000 do 40 000 eura platiće pravno lice ako vrši odstranjivanje, odnosno odlaganje otpada na lokaciji koja nije utvrđena propisima, kao i u postrojenjima ili objektima koji ne ispunjavaju uslove utvrđene zakonom. Ista kazna propisana je i za obavljanje djelatnosti prerade otpada, odnosno odlaganja otpada, ukoliko se ove aktivnosti obavljaju bez posjedovanja, odnosno korišćenja propisane opreme, ili u slučaju ako u postrojenju za obradu nemamo dozvolom utvrđeni broj zaposlenih, kaže Stanković.

Zakon  o upravljanju otpadom, koji je usvojen 2011. godine, propisuje da u koliko subjekat ima obavezu vođenja evidencije a to ne čini, može se izreći kazna u iznosu od 1 000 do 40 000  eura. Ista kazna propisana je i ako se opasan otpad odlaže na deponiji za neopasan otpad, ili ako se uvozi opasan otpad.

Nešto niže kazne, u iznosu od 500 do 20 000 eura, propisane su za pravana lica koja vrše prevoz opasnog otpada bez odgovarajućih isprava o prevozu opasnih materija, ako pale otpad na otvorenom prostoru, ne urade plan upravljanja otpadom, ili ne upravljaju s optadom u skladu sa tim planom. Ova kazna predviđena je i ako se ne vrši odvojeno sakupljanje otpada, ili ako se uvoznik ili proizvođač akutomobila, guma, električnih i elektronskih proizvoda, amabalaže i baterija i akumulatora ne ukuljuči u sistem produžene odgovornosti proizvođača. Takođe, pravno lice koje odlaže neobrađeni medicinski i veterinarski otpad, ili otpad u tečnom stanju, otpad sa eksplozivnim, zapaljujućim i oksidirajućim svojstvima, otpadne baterije i akumulatore, otpadne gume, i drugo izlaže se riziku da bude kažnjeno u navedenom iznosu. Ovakve kazne mogu da budu izrečene i licima koje neadekvtano koriste kanalizacioni mulj, ili miješaju otpadne gume sa drugim otpadom, ili uvoze neopsan otpad radi odstranjivanja, odnosno odlaganja.

Stanković naglašava da je za većinu prekršaja predviđena i kazna za odgovorno lice u firmi i fizičko lice, ali u manjem iznosu od navedenih. Takođe, Zakon je predvidio i kazne za nedostavljanje lokalnog plana resornom ministarstvu na mišljenje, a predviđena kazna za odgovorno službeno lice u jedinici loklane samouprave je od 250 do 2 000 eura.

Stanković podsjeća da su iskustva stečena tokom implementacije Zakona o upravljanaju otpadom iz 2005. odnosno 2008. godine, kao i, u međuvremenu, usvojenih promjena u evropskom zakonodavnom okviru, bile osnova za pripremu i donošenje novog Zakona o upravljanju otpadom.

Zagađivač plaća: Iskustva zemalja članica EU u oblasti upravljanja otpadom, naglašava naš sagovornik, govore da se za uspješnu implementaciju propisa mora uspostvaviti kvalitetan inspekcijski sistem.

“Važno je reći da je u zemljama EU najveća slabost u implementaciji propisa poštovanje principa zagađivač plaća. Takođe, iskustva EU ukazuju da kazne i mjere moraju biti definisane na način da budu efikasne”, kaže Stanković.

On objašnjava da su u novom Zakonu detaljno definisane situacije u kojima nadležne inspekcije vrše nadzor. Tako su za ekološku inspekciju propisana još 23 ovlašćenja, a za komunalnu inspekciju 9 ovlašećnja, pored onih koje ove inspekcije imaju obavezu da sprovode u skladu sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru.

U dijelu kaznenih mjera došlo je do značajnog povećanja propisanih prekršaja u oblasti upravljanja otpadom za koje su predviđene kaznene mjere. Tako je skoro utrostručen broj prekršaja za koja se izriču kazne pravnim licima i preduzetnicima u odnosu na Zakon iz 2008. godine. Ukupno broj utvrđenih prekršaja u odnosu na Zakon iz 2005. godine uvećan za oko 2,5 puta.

Kada je riječ o Zakonu o upravljanaju otpadom iz 2005 godine, oderdbe koje su se odnosile na oblast nadzora bile su sadržane u jednom članu. U novom Zakonu detaljno su definisane situacije u kojima nadležne inspekcije vrše nadzor. Tako su za ekološku inspekciju propisana još 23 ovlašćenja, a za komunalnu inspekciju 9 ovlašećnja, pored onih koje ove inspekcije imaju obavezu da sprovode u skladu sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru.

Zakon je jasan, a suština je u poštovanju principa zagađivač plaća. Dakle, na potezu su inspekcije.

 

 

 

 

Portal Analitika