Društvo

Organizacije osoba sa invaliditetom ogorčene na Vladu

invalidi
O
rganizacije osoba s invaliditetom reagovale su na to što je po drugi put ukinut Savjet za brigu o licima sa invaliditetom Vlade Crne Gore i poslale otvoreno pismo predsjedniku Vlade Milu Đukanoviću i ministru rada i socijalnog staranja Predragu Boškoviću.

Organizacije osoba sa invaliditetom ogorčene na Vladu
Portal AnalitikaIzvor

 

 

 

 

U saopštenju dostavljenom Portalu Anaitika koje potpisuje Izvršna direktorica UMHCG-a, Marina Vujačić, naglašava se da su pitanja lica s invaliditetom kao Ustavom prepoznate posebno marginalizovane grupe, od izuzetne važnosti prilikom ostvarivanja ustavnih funkcija Vlade propisanih članom 100. Ovo znači da zbog teškog položaja u svim oblastima društvenog života, na osnovu ustavnih normi, pravno se iziskuje formiranje posebnog tijela koje će pratiti i razmatrati sva pitanja od značaja za unapređenje situacije. A dodatno našu državu na to obavezuje i Konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetom.

 

„U trenutku kada Crna Gora piše prvi Inicijalni izvještaj o sprovođenju Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom, naša država ukida jedino tijelo koje je pratilo implementaciju mjera i aktivnosti postojećih pravnih akata i iniciralo donoišenje nedostajućih, iako je obavezna da odredi jedno ili više tijela u okviru vlade nadležno za pitanja u vezi primjene Konvencije, i razmotri  uspostavljanje mehanizma koordinacije koji će olakšati određene akcije u različitim sektorima i na različitim nivoima.

 

Iz udruženja tvrde da je Vlada,  bez obzira na mnogobrojne obaveze propisane Konvencijom, Ustavom i drugim pravnim aktima, bez konsultacija i traženja, a kamoli li uvažavanja mišljenja predstavnika organizacija osoba s invaliditetom donijela odluku o ukidanju jedinog tijela koje se na državnom nivou bavilo osobama s invaliditetom.

 

 

Ukidanje Savjeta ne doprinosi smanjenju zabrinutosti Evropske Unije, Američke ambasade i State Departmenta koji u svojim izvještajima navode i iskazuju nezadovoljstvo položajem osoba s invaliditetom,  već naprotiv, predstavlja pogoršanje statusa ovih osoba u Crnoj Gori. Posebno neće doprinijeti Crnoj Gori u pristupanju Evropskoj Uniji, jer je ovo u suprotnosti sa ciljevima iz poglavlja 23. Svakako ukidanje Savjeta ne znači ni da su osobe s invaliditetom zadovoljne trenutnim položajem, iako možda Vlada doživljava i smatra da nije opravdano dalje postojanje Savjeta.

 

Iskazujemo protest zbog neodržavanja konsultacija sa nevladinim organizacijama koje su o ukidanju Savjeta saznali uvidom u već donesenu Odluku, čime je pored ostalog povrijeđen i član 80. Zakona o državnoj upravi.  Iz udruženja smatraju da Savjet čak treba izdići na viši nivo, a ne ostaviti u nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja i povezivati sa socijalnim pitanjima.

 

„Iako više puta neuvaženi, diskriminisani i ignorisani imali smo razumijevanja prema našoj državi, ne pokretajući sudske postupke za zaštitu od diskriminacije, uprkos mehanizmima pravne zaštite, jer smo svjesni da bi to našoj državi smanjilo ugled i kapacitete kako u finansijskom tako i u moralnom i u smislu vladavine prava.

 

Pitanja osoba s invaliditetom su pitanja ljudskih prava i trebaju se analizirati sa najvišeg državnog nivoa, pa stoga zahtijevamo stavljanje van snage odredbu, kojom se ukida Savjet. Obavještavam da ćemo istrajati u zalaganju za ostvarivanje naših prava, a prije svega ćemo se zalagati za viši nivo poštovanja dostojanstva i integriteta naših ličnosti, podsjećaju iz udruženja.

 

 

            
 
 
Portal Analitika