Društvo

CEDEM: Praksa oduzimanja imovine stečene krivičnim djelom jako limitirana

OKCEDEM1pr
C
rnogorska praksa po pitanju proširenog oduzimanja imovine stečene krivičnim djelom je jako limitirana, ocijenjeno je na konferenciji ‘’Konfiskacija i upravljanje imovinskom koristi stečenom izvršenjem krivičnih djela’’.

CEDEM: Praksa oduzimanja imovine stečene krivičnim djelom jako limitirana
Portal AnalitikaIzvor

Centar za demokratiju i ljudska prava je danas prezentovao publikaciju “Konfiskacija i upravljanje imovinskom koristi stečenom izvršenjem krivičnih djela u crnogorskom zakonodavstvu i praksi“.

Projekt menadžerka CEDEM-a Marija Vuksanović je na prezentaciji ocijenila da primjena instituta oduzimanja i upravljanja imovinskom koristi pribavljenim krivičnim djelom u Crnoj Gori još uvijek nije djelotvorna.

- U dosadašnjoj praksi Crne Gore, zabilježena su tri slučaja u kojima je tužilaštvo na osnovu sprovedene finansijske istrage podnijelo zahtjeve za privremeno oduzimanje imovinske koristi (Kalić, Šarić i Kvon), objasnila je Vuksanović dodajući da posmatrajući sudsku praksu da je odnos predmeta u kojima je došlo do privremenog oduzimanja imovinske koriste u odnosu na one u kojima to nije slučaj, nije ravnomjeran.

Vrijednost privremeno oduzete imovine iznosi nešto preko 45 miliona eura.

okpresssl
Uslov za EU i NATO:
Zamjenik ambasadora SAD u Podgorici Daglas Džons ocijenio je da je jačanje vladavine prava jedan od prioriteta i jedan od ključnih uslova za članstvo Crne Gore u NATO.

- Oduzimanje imovine stečene kriminalnim aktivnostima je naročito važno i vitalni dio borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, ocijenio je Džons.

Govoreći o uporednoj analizi normativnog okvira za oduzimanje imovinske koristi stečene krimanalnim djelom u Crnoj Gori zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Zoran Pažin je kazao da će sud izreći oduzimanje imovinske koristi samo ukoliko ona prelazi iznos dosuđen oštećenom u imovinsko pravnom zahtjevu shodno članu 114 Krivičnog zakonika, čime se štite prava oštećenog, odnosno daje im se prioritet.

- Problem u sudskoj praksi da sudovi vrlo rijetko primjenjuju odredbe člana 234 Zakona o krivičnom postupku.Koji nalaže sudu da raspravi, na predlog oštećenog, njegov imovinskopravni zahtjev osim ako bi se time odugovlačio krivični postupak, što bi trebao biti samo izuzetak koji bi potvrđivao pravilo da krivični sud istovremeno da raspravi i imovinskopravni zahtjev, kazao je Pažin.

okfotka1
Glavni metodolog CEDEM-a dr Miloš Bešić je ukazao na stavove NVO, medija i strukovnih udruženja iz istraživanja o oduzimanju imovinske koristi stečene korupcijom i organizovanim kriminalom i ocijenio da je po rezultatima istraživanja osnovni problem loša praksa upravljanja oduzetom imovinom. Bešić je dodao da ispitanici smatraju da su napori države nedovoljni a da su efekti oduzimanja slabi, čak i kontraproduktivni.

- Kao osnovne prepreke uočene su: nedostatak političke volje, autocenzura, nedovoljna koordinacija u radu nadležnih organa, nedovoljni materijalni kapaciteti, nedostatak logističke podrške u radu nadležnih organa itd. Kao mjere za poboljšanje ističu se uspostavljanje iskrene političke volje, uvođenje i promovisanje koncepta društvene odgovornosti, depolitizacija i profesionalizacija nadležnih državnih organa, povećanje ulaganja u borbu protiv organizovanog kriminala, korišćenje dobrih uporednih iskustava, jačanje zakonodavnog okvira, naveo je Bešić.

Studija je, kako je saopšteno iz CEDEM-a nastala iz potrebe da se sagledaju dosadašnji efekti primjene instituta oduzimanja imovinske koristi pribavljene izvršenjem krivičnih djela u Crnoj Gori.

Publikacija se sastoji iz četiri dijela. Prvi dio je pristup uporedno pravnoj analizi normativnog okvira za oduzimanje imovinske koristi, koji nastoji da pruži pregled zakonodavnih i institucionalnih rješenja koja se odnose na oduzimanje imovinske koristi, ali i da doprinese sagledavanju cjelovitosti i koherentnosti domaćeg normatinog okvira.

Publikacija CEDEMA-a predstavlja završnu aktivnost projekta “Reforma pravosuđa: Podrška borbi protiv organizovanog kriminala“, koji je podržan od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori.

 

 

Portal Analitika