Društvo

SIMUNOVIĆ: Ukidanje studija psihologije bi stvorilo opštu štetu državi

2703Univerzitet_Crne_Gore
O
bustavljanje studija psihologije stvorilo bi opštu štetu i poslužilo isključivo lokalnoj koristi, ocijenio je šef tog studijskog programa na Filozofskom fakultetu u Nikšiću Milorad Simunović, prenosi MINA.

SIMUNOVIĆ: Ukidanje studija psihologije bi stvorilo opštu štetu državi
Portal AnalitikaIzvor

Senat Univerziteta Crne Gore je, kako prenosi Dan, uputio Upravnom odboru predlog da se na toj obrazovnoj instituciji ove godine stopira upis na programima za njemački i francuski jezik, psihologiju, stomatoligiju i farmaciju.

Simunović je podsjetio da je Studijski program za psihologiju osnovan školske 2006/2007. godine, što, kako je rekao, ukazuje da je još na početku i da je treba razviti, a ne ukidati.

- Najlakše je nešto ukidati, a mnogo teže i mnogo bolje razvijati. Ukidanje psihologije neće služiti opštim svrhama, već će stvoriti opštu štetu i može poslužiti samo lokalnoj koristi, a uvijek ima ljudi koji na račun opšte štete prave sebi veliku korist, kazao je Simunović agenciji MINA.

On je saopštio da za psihologiju uvijek postoji interesovanje, jer je to nauka koja privlači.

Simunović je, govoreći o značaju psihologije, ukazao da je ona dokaz razvijenosti civilizacije.

On je rekao da psihologija djeluje i kao mehanizam pomoću koga se održava i dalje razvija dostignuti stepen civilizacije.

- Kad nemate psihologiju, nemate ni jedan kardinalan dokaz da ste kao država dovoljno uključeni u modernu civilizaciju. I nemate jedan od mehanizama kojim se održavate, pa ni podižete na civilizacijskoj ljestvici, objasnio je Simunović.

Prema njegovim riječima, postoji jaka interakcija između civilizacije i psihologije koja jedna drugu potpomažu.

- Da bi se znalo šta je psihologija mora se imati široko opšte obrazovanje, a obrazovanost nije garantovana određenom diplomom, pa makar bila i doktorska. Pogledajte civilizovani svijet koji se ne može zamisliti bez psihologije i njenih funkcija, ukazao je Simunović.

On je, razmatrajući ekonomski aspekt održivosti studija psihologije, podsjetio da je riječ o nastavi u kojoj po broju dominiraju gostujući profesori, koji primaju honorare, a ne platu.

- Riječ je o profesorima kojima se plaćaju avionske karte, ali im se ne uplaćuje u penzijski i zdravstveni fond, što je, u svakom slučaju, znatno manji trošak za državu. To iziskuje manje para, a obično više predmeta, rekao je Simunović.

On je istakao da ne treba zanemariti ni druge dobre strane saradnje sa drugima, u ovom slučaju, razvijenijim univerzitetima kroz dolazak gostujućih profesora.

 

Portal Analitika