Region

Blic: Kačavenda plaćao đacima Bogoslovije da ćute

2104kacavendaok
Z
a predstojeći majski Sabor vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda pokušava da se obezbjedi da potencijalni svjedoci ne govore protiv njega. Da bi osigurao sigurne glasove za potvrdu navoda da nije sklon bludu i da je sve namještaljka, episkop nudi i do 25.000 eura, piše Blic.

Blic: Kačavenda plaćao đacima Bogoslovije da ćute
Portal AnalitikaIzvor

Izvor tog lista navodi da vladika nudi novac pojedincima koji su upućeni u stanje u Eparhiji, a za koje sumnja da bi mogli biti pozvani da svjedoče u Patrijaršiju o onome što o njemu znaju. Novac nudi „civilima“, a pojedinim svještenicima bogatije parohije.

-Episkop Kačavenda, sudeći po onome što se događa u eparhiji, pokušava da sakupi što više novca. On je naredio sveštenstvu da tri mjeseca unaprijed uplate novac za penzijsko i invalidsko osiguranje, ali i eparhijski razrez koji se uplaćuje u eparhijsku kasu, a potom tek nadležnim državnim organima- posvjedočio je svještenik koji je insistirao na anonimnosti.

Jedan od sveštenika svedoči za “Blic” da je dodatno ogorčenje izazvala naredba na “poslednjem bratskom sastanku prvih nedelja posta”.

- Sveštenicima su bukvalno podijeljene odežde koje moramo da platimo oko hiljadu maraca (500 eura), a koje realno koštaju desetak puta manje - kaže sveštenik.

Kako dodaje nezvanični izvor Blica, u zadnjih mjesec dana iz Eparhijskog dvora u Bjeljini vladičini odani ljudi iznose i ponešto od vrijednih stvari. Vladika Vasilije Kačavenda do sada je bio poznat najviše po svom dvoru, koji mnogi opisuju kao Versaj i “raj na zemlji” jer je do bukvalno poslednjeg centimetra ispunjen pozlatama i izuzetno skupocjenim nameštajem. Očevici navode da se stvari iznose noću i da je do sada odnijeto najviše mitri (arhijerejske kape nalik kruni), skupocjene odežde. Iako vladika Vasilije ima mitre koje vrijede i od 10.000 eura pa naviše, sveštenstvu nije jasno zašto ih odnosi kada realno nijesu roba koja se lako prodaje.

Na koji način vladika misli da se brani na Saboru nije za sada najjasnije, s obzirom na to da Sinod SPC posjeduje fotografije, 40 svedočenja, audio i video snimke na kojima se vidi u nedozvoljenim radnjama sa mladićima. U vjerodostojnost snimaka uvjerili su se članovi Sinoda. U javnosti se navodi da postoji još jedan snimak na kome je vladika sa četvoricom mladića. Episkop se u petak oglasio da je podnio MUP-u Srbije zahtijev kojim traži potvrdu ili demanti pisanja medija o navodnom hapšenju imenovanih koji diskredituju njegovu ličnost.

Kako “Blic” saznaje u Banjaluci, patrijarh srpski Irinej najavio je da će danas doći na razgovor kod predsjednika RS Milorada Dodika. Prema nezvaničnim saznanjima, određena grupa vladika koja nastoji da zaštiti vladiku Vasilija uticala je na patrijarha da zatraži ovaj sastanak. Pretpostavlja se da će pokušati da izdejstvuje pomoć predsjednika da se pruži javna podrška Kačavendi.

Portal Analitika