Politika

ĐUKANOVIĆ: Evroatlantske integracije nemaju alternativu

milo
E
vropske i evroatlantske integracije nemaju alternativu na Zapadnom Balkanu jer su ujedno sinonim za stabilnost, rekao je danas u Bratislavi Milo Đukanović, saopšteno je iz premijerovog kabineta.

ĐUKANOVIĆ: Evroatlantske integracije nemaju alternativu
Portal AnalitikaIzvor

 

"Možda u drugim dijelovima Evrope možemo ugodnije razmatrati alternative evropskom i evroatlantskom putu jedne zemlje. Kad je Balkan u pitanju, tu alternative nema, to je imperativ", kazao je Đukanović na sesiji na Forumu za globalnu bezbjednost.

 

On je istakao da je važno da se ne ponove greške u pristupu regionu, odnosno da poslije saniranja krize popusti pažnja, ocijenivši da nakon snažnog naboja krajem 20. vijeka, evroatlantski entuzijazam sada slabi.

 

"Moja poruka jeste da bi bilo jako važno da uprkos problemima na globalnoj sceni, ne dozvolimo da dođe do zastoja ili usporavanja u integraciji Zapadnog Balkana", rekao je crnogorski premijer.

 

Upitan kako vidi Zapadni Baklkan i EU 2020. u pogledu članstva, Đukanović je odgovorio  da nikada nije govorio o rokovima kada će Crna Gora postati članica već da je bitno sprovesti kvalitetne reforme.

 

"Od brzine je važnije da Crnu Goru i Zapadni Balkan učinimo organskim dijelom savremene evropske civilizacije kroz usvajanje suštinski demokratskog sistema vrijednosti evropske i evroatlantske zajednice", poručio je on.

 

Đukanović je rekao da je Crna Gora spremna da ima ulogu promotera integracija, navodeći da ima bar "zrnce moralnog kapitala" za to, s obzirom na to da je očuvala unutrašnju stabilnost i multietničku zajednicu u kriznim vremenima na Balkanu.

 

Podsjetio je i da je Crna Gora sada u predvorju NATO, da je počela pregovore sa EU i da nema otvorena pitanja sa susjedima.

 

Đukanović je na pitanje iz publike rekao da je u dva navrata pokušao da završi svoje bavljenje politikom, da je protivno svojim planovima sada predsjednik vlade, ali da to ne umanjuje njegov entuzijazam da radi u skladu sa sadašnjim položajem.

 

On je rekao i da pokušaji da se predstavi kao potencijalna opasnost za usporavanje Crne Gore na putu ka EU, imaju političku pozadinu i da godinama traju pokušaji da se ukalja njegov ugled, prije svega iz beogradskih krugova i još iz vremena Miloševića.

 

 

Portal Analitika