Politika

RADUNOVIĆ: Sve spremno za protest, zahtjevi tek sjutra

1904protest
S
ve pripreme za protest su završene u skladu sa najvišim bezbjednosnim normama,  u saradnji sa MUP-om, redarskom službom, vatrograscima i Hitnom pomoći. Svi su dobili zadatak da se ponašaju na najbolji mogući način, da bi protest protekao mirno, kazao je na završnom presu član Izvršnog odbora protesta funkcioner Demokratskog fronta Slaven Radunović.

RADUNOVIĆ: Sve spremno za protest, zahtjevi tek sjutra
Portal AnalitikaIzvor

On nije htio da otkrije koji su njihovi zahtjevi, kazavši da će to istaći sjutra na protestu, te da će se i tada znati da li će se sve završiti na sjutrašnjem protestu.

Njihov cilj je da sjutra građani, za koje smatra da su opljačkani, iskažu protest ne samo vladajućoj oligarhiji, već da pošalju poruku EU da "su demonstranti ti koji su spremni da implementiraju sve EU standarde, a da oni koji su izazvali protest - integracije".

Radunović je rekao da protestom žele da iskažu nezadovoljstvo izbornom krađom, koja se prema njegovim riječima odvijala u tri faze.

- Predizborna krađa koja je dokazana aferom „Snimak“, zatim na dan izbora koju smo dokazali nekoliko dana nakon izbora i samom verifikacijom te krađe, kao treće faze, kazao je Radunović.

On je dodao da želi da izrazi protest, zbog, kako kaže, režimskog pritiska na mnoge prevoznike da ne daju autobuse za protest.

- Iako smo preduzeli sve aktivnosti da sve prođe kako treba, želim da upozorim građane da svako od njih bude fotoreporter ili kamerman, da koriste moderna sredstva komunikacije, ako vide bilo šta sumnjivo što može pokvariti naš skup, da to ovjekovječi, da imamo dokaze sjutra, podvukao je Radunović.

1904bojanic
Poslanik Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić opet je pozvao članove i simpatizere svoje partije da dođu na protest.

- Pozivam simpatizere i članove Pozitivne, a  naravno i sve građane Crne Gore da nam se sjutra pridruže na mirnom protestu, da iskažemo snagu, da se ne mirimo sa ovakvim izborima i sa ovakvim načinom vođenja izbornog procesa, kazao je Bojanić.

On je dodao da žele da sjutra pokažu da uprkos razlikama među partijama postoji zajednički imenitelj.

- A to je da stanemo na kraj zloupotrebama državnih resursa i svim onim nepravilnostima kojih smo svjedoci, naročito na posljednjim izborima. Sve smo učinili da bude miran protest, da bude izražena volja građana i da oni budu u fokusu pažnje, istakao je Bojanić.

1904vucinic
Funkcioner DF-a Janko Vučinić kazao da je vlast želi da protest uporedi sa okupljanjima iz 90-ih, i da time "priziva aveti prošlosti".

- Prizivaju aveti prošlosti, zaboravljajući da su jedan od tih aveti bili oni, jer su oni vodili rat za mir, vršili deportaciju i slali građane Crne Gore u sigurnu smrt. Svi građani dobro znaju da su sjutrašnji protesti protesti - protesti protiv laži, nepravde, prevare i podvale, to je protest za Slobodnu Crnu Goru, za slobodne insitutucije sistema, podvukao je Vučinić.

On je pozvao sve građane bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, da im se pridruže sjutra na protestu, da na "na kojem će se pokazati snaga i moć naroda".

- Možemo nenasilnom borbom, u Gandijevskom stilu, poraziti nasilje i režim koji nam svakim danom sve više urušava narodnu volju i slobodu. Zato sjutra očekujem veliki skup, očekujem veliki broj građana i mislim, sudeći po svemu, kako je i na koji način je režim proglasio lažnu pobjedu, i kako pokazuju veliki strah od sjutrašnjeg protesta, da im se približio kraj, izjavio je Vučinić.

1904kaludjerovic
Poslanik Socijalističke narodne partije Velizar Kaluđerović izjavio je da njegova partija rado podržava ove proteste.

- Pojedinci ili partija koje sa domogne vlasti na izborima koji su pokradeni, neminovno demonstrira izuzetnu neodgovornost prema građanima. Da bi tome stali na put, mi i SNP-a smo  puna srca prihvatili da budemo dio organizacije sjutrašnjeg protesta u borbi protiv krađe izbora, da bi se sačuvala vlast i da se konačno stavi tačka, kazao je Kaluđerović.

On je dodao da građani jedini daju legitimitet, kao nosioci suverenosti, a da se ona jedino može pribaviti na slobodnim demokratskim izborima.

Prema njegovim riječima, građani treba da budu zabrinuti političkom situacijom u zemlji, pa ih zbog toga poziva da dođu na protest.

- Mi bismo voljeli da sjutrašnji skup prođe bez ijedne partijske zastave; da zastave ostavimo kući, da budemo na jednom mirnom protesnom skupu građana i da se ne prepoznajemo po partijskoj pripadnosti, već da se da prepoznajemo po odlučnosti, zaključio je Kaluđerović, dodavši da je njihov cilj da se od sjutra u Crnoj Gori održavaju samo fer i demokratski izbori.

Portal Analitika