Politika

MRKIĆ: Vrijeme kada su razmjenjivane protestne note je prošlo

1904luksic1
S
porazum između Crne Gore i republike Srbije, o uzajamnom zastupanju i pružanju konzularne zaštite i usluga u trećim zemljama, danas su u Vili Gorica potpisali potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić i ministar spoljnih poslova republike Srbije Ivan Mrkić.

MRKIĆ: Vrijeme kada su razmjenjivane protestne note je prošlo
Portal AnalitikaIzvor

- Ovaj susret je značajna potvrda da su dvije države posvećene razvoju najboljih mogućih odnosa, kako na bilateralnom planu, tako i u kontekstu integracionih procesa - kazao je Lukšić i dodao:

- Jučerašnje usvajanje rezolucije u Evropskom parlamentu kojom se naglašava značaj ostvarenog napretka Crne Gore i predlaže Evropskom savjetu da dodijeli Srbiji datum početka pregovora sa EU, predstavlja važan podsticaj našim naporima na evropskom putu. U tom smislu, želimda u ime vlade Crne Gore pozdravim i ohrabrim napore koje Srbija ulaže u okviru dijaloga Beograd-Priština, i izrazim nadu da će uskoro biti postignut sporazum, koji će da traje. Rezultat današnje posjete je i potpisivanje Sporazuma o konzularnoj zaštiti. Radi se o još jednom međunarodno-pravnom instrumentu za kvalitetnije zastupanje interesa naših građana u trećim državama. Zahvalio bih kolegi Mrkiću na iskazanoj spremnosti, da u svom kapacitetu, podrži unapređenje statusa naše manjine i formiranje crnogorskog nacinalno-manjinskog Savjeta u Srbiji.

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija je akcentovao da je za dalju evropsku budućnost čitavog regiona veoma važno da se pravovremeno donose kvalitetne odluke.

- Saglasili smo se da je za dalju, evropsku budućnost država čitavog regiona veoma važno da pravovremeno donosimo kvalitetne odluke, koje će biti oslobođene tereta naše novije istorije, koje su utemeljene na dubokom međusobnom razumijevanju, dakle, odluke koje će podsticati razvoj i stabilnost naših država. Do tog cilja, put nije lak. I zato, Crna Gora želi da pruži snažnu podršku jačanju regionalnog integracionog okvira i aktivno doprinosi promovisanju saradnje između zemalja regiona - kazao je Lukšić i dodao:

- U današnjim razgovorima smo, iz tog razloga, afirmisali zaključak nedavnog sastanka u Strazburu sa komesarom Fileom, da region mora da preuzme odgovornost za unapređeno zajedničko djelovanje, sa ciljem jačanja ekonomskog i ukupnog rasta, kroz koordinisani nastup u cilju realizacije infrastrukturnih projekata, ali i dodatnih političkih inicijativa koje će doprinositi našem zajedničkom cilju - rastu životnog standarda.

1904luksicMrkic2

Lukšić je istakao da Crna Gora i Srbija imaju visok potencijal za saradnju na ekonomskom planu.

- Ono što smatram posebno značajnim jeste naša saglasnost da Crna Gora i Srbija imaju visok potencijal za saradnju na ekonomskom planu. Zadovoljstvo mi je da konstatujem obostranu spremnost da diplomatskim naporima pružimo učinkovitu podršku razvoju odnosa u ovoj oblasti. Oblast pravde, bezbjednosti i borbe protiv organizovanog kriminala je tema neraskidivo vezana za ukupan razvoj svake zemlje i kvalitet života u njoj - kazao je Lukšić i dodao:

- Složili smo se, da je niz operativnih dogovora, usmjerenih na produbljivanje institucionalnih veza, kao i najavljeno potpisivanje memoranduma o saradnji, važan doprinos vladavini prava i jačanju institucija, u zajedničkoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Takođe, Crna Gora će nakon otvaranja pregovora Srbije sa EU razmjenjivati svoja iskustva iz ove faze inegracionog procesa u svim oblastima, naročito u dijelu priprema Srbije za pregovore o poglavljima 23 i 24, imajući u vidu da se novi pristup pregovorima odnosi na sve zemlje zapadnog Balkana.

- Mi sa Crnom Gorom imamo vrlo dobru saradnju i u svim pravcima jačamo odnose. Radi se o tome, da je ta bliskost određena prošlošću a i budućnošću, pošto smo jedni i drugi u namjeri da uđemo u EU i po strateškim ciljevima, praktično smo skoro podudarni. Znači, mi sad želimo da razvijamo takvu saradnju koja će dovesti u snažniju poziciju obje zemlje i koja će nas voditi ka istom cilju - kazao je ministar spoljnih poslova republike Srbije Ivan Mrkić i dodao:

- Čestitamo Crnoj Gori na svim uspjesima i uvijek ćemo biti ti koji ćemo podržati svaki korak Crne Gore ka uspješnom učlanjenju u EU. To je i naša težnja, i mi pokušavamo da svojim akcijama to ubrzamo i obezbijedimo, ali tako da to i zaslužimo, da bude prepoznato od Brisela kao nešto što dobro radimo.

Crna Gora će razmijeniti ambasadora sa Kosovom kada bude riješeno pitanje zastupljenosti crnogorske manjine na Kosovu, kazao je Lukšić odgovarajući na novinarsko pitanje. On je odgovarajući na pitanje, kada se može očekivati razmjena ambasadora Crne Gore i Kosova, kazao da je "naša pozicija po tom pitanju jasna".

- Uspostavili smo diplomatske odnose sa Kosovom, ali još nijesmo realizovali dio koji se tiče otvaranja ambasade, odnosno ambasadora. Naš stav je krajnje principijelan, da se obezbijedi odgovarajuća zastupljenost crnogorske manjine u parlamentu i drugim institucijama. U tom dijelu naša pozicija ostaje ista. Nadam se da će ove institucionalne pretpostavke, za razmjenu ambasadora uskoro biti riješene - rekao je Lukšić.

Na pitanje kako će Beograd reagovati kada Crna Gora i Kosovo razmijene ambasadore Mrkić je kazao da je "vrijeme kada su razmjenjivane protestne note iza nas".

- Odluka Podgorice je suverena i Crna Gora će odlučiti koga i kad šalje, i to je isključivo njena stvar - zaključio je Mrkić.

Portal Analitika