Politika

Valentina Radulović-Šćepanović šef Biroa za komunikaciju sa građanima

valentina
V
lada je danas donijela i rješenje o imenovanju Valentine Radulović Šćepanović za savjetnika predsjednika Vlade Crne Gore - šefa Biroa za komunikaciju s građanima, saopšteno je iz Vlade.

Valentina Radulović-Šćepanović šef Biroa za komunikaciju sa građanima
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao potpredsjednik Duško Marković, utvrdila je Predlog Zakona o elektronskim komunikacijama. Donošenje novog zakona uslovljeno je potrebom usaglašavanja sa širokim obimom izmjena regulatornog okvira Evropske Unije, koje dodatno pojednostavljuju regulaciju i pospješuju dalju liberalizaciju u ovoj oblasti. Cilj predloženih zakonskih rješenja je, između ostalog, da se ubrza razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga, obezbijede uslovi za zdravu konkurenciju na tržištu, omogući otvoren i ravnopravan pristup mrežama i uslugama elektronskih komunikacija, podstiče efikasnost, ekonomičnost i uvođenje novih tehnologija i usluga u ovom sektoru, kao i da se obezbijedi efikasnija zašita interesa korisnika usluga elektronskih komunikacija.

Na sjednici je utvrđen i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, kojim se nastavlja usaglašavanje sa pravnom tekovinom Evropske unije, konvencijama Savjeta Evrope i Ujedinjenih nacija, pravnim standardima Evropskog suda za ljudska prava i drugim međunarodnim dokumentima. U opštem dijelu Krivičnog zakonika predviđena je mogućnost izvršenja kazne zatvora u prostorijama za stanovanje, uvodi se obavezna otežavajuća okolnost za odmjeravanje kazne za krivično djelo učinjeno iz mržnje, proširene su mjere bezbjednosti uvođenjem zabrane približavanja i udaljenja iz stana, kao i date šire definicije pojmova žrtve, imovinske koristi i mita. U posebnom dijelu KZ-a predloženo je dalje unapređenje brojnih postojećih rješenja i uvođenje novih krivičnih djela, kao što su: mamljenje djetata u cilju vršenja krivičnih djela protiv polne slobode, protivzakonito zapošljavanje, dogovaranje ishoda takmičenja, manipulacija na tržištu hartija od vrijednosti ili drugih finansijskih instrumenata, trgovina djelovima ljudskog tijela, oštećenje ozonskog omotača, ometanje pravde, nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu i druga.

Vlada je donijela odluke o obrazovanju radnih grupa za pripremu pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za pregovaračka poglavlja 18 – Statistika, 29 – Carinska unija, 30 – Vanjski odnosi i 31 – Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika.

 

 

Portal Analitika