Region

Dva sveštenika tuže vladiku Kačavendu zbog seksualnog zlostavljanja

1804-advokat-Tomic
N
a vladiku Kačavendu je stavljena tačka. Srpski narod i srpska crkva ne mogu više podnijeti ovakav sram, ovakvo nemoralno i krivično ponašanje Kačavende, rekao je advokat Duško Tomić.

Dva sveštenika tuže vladiku Kačavendu zbog seksualnog zlostavljanja
Portal AnalitikaIzvor

Advokat Duško Tomić, jedan od najzaslužnijih za razotkrivanje afere u vezi sa vladikom zvorničko-tuzlanskim Vasilijem Kačavendom, koja ovih dana potresa Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, potvrdio je za agenciju Anadolija kako je Sveti Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) imao uvid u materijale koje svjedoče o Kačavendim neprimjerenim seksualnim aktivnostima.

Tomić očekuje da vrh SPC poduzme odgovarajuće mjere protiv Kačavende i vjeruje da je ''na Kačavendu stavljena tačka''.

Naime, beogradski list ''Blic'' objavio je kako je imao uvid u dio kolekcije snimaka episkopa koji govore o njegovim homoseksualnim sklonostima. List piše da se na snimkama vidi da vladikin angažman "nije duhovne već intimne, tjelesne prirode".

Nadalje, ovaj list ističe da je juče imao uvid i u drugi snimak koji su u Beograd donijeli vjernici iz Bijeljine, a koji kažu da posjeduju još jedan snimak na kome je vladika s mladićem u krevetu. Takođe, građani iz Bjeljine su pokazali i nekoliko fotografija vladike u nedozvoljenim situacijama za monaha.

- Crkva već godine gubi na Kačavendi, strahovito gubi ugled. Srpski narod i srpska crkva ne mogu više podnijeti ovakav sram, ovakvo nemoralno i krivično ponašanje Kačavende, rekao Tomić za agenciju Anadolija.

Po mišljenju Tomića, izvjestitelj u ovom slučaju, odnosno drugi čovjek Sinoda SPC Irinej Bulović je obmanuo domaću i svjetsku javnost kada je pred Novu godinu rekao da se Kačavenda povlači zbog bolesti.

- Naprotiv povlači se zbog seksualnog zlostavljanja... Dosta  je više neistina i laži oko toga. Ja sam lično vidio taj snimak (Čakavendin). Danas ću razgovarati sa čovjekom koji je to snimao i dat će mi informacije koga je snimao. Javila su mi se i dva sveštena lica da ih zastupam u predmetu protiv Kačavedne. Ta sveštena lica ga, također, terete za seksualno zlostavljanje. Dakle, ide krivična prijava, ići će i tužba. Mislim da je na Kačavendu stavljena tačka'', istakao je Tomić za agenciju Anadolija.

Specijalna policija MUP-a Srbije je prošle sedmice ispred Patrijaršije SPC uhapsila jeromonaha Nikolaja Stamatovića, namjesnika u manastiru u Etno-selu ''Stanišić'' kod Bijeljine.

Tada je Tomić potvrdio da je hapšenje povezano sa optužbama protiv Kačavende za pedofiliju i seksualno nasilje. Uhapšeni jeromonah je sa još jednim mladićem pokušao da za 100.000 eura proda kompromitirajući snimak Bojanu Jovanoviću, bivšem đakonu Srpske pravoslavne crkve.

Riječ je o snimku na kojem, navodno, vladika Vasilije Kačavenda seksualno opšti sa četvoricom mladića, na okolnosti. Na taj način izbila je afera o kojoj će konačnu odluku donijeti vrh Srpske pravoslavne crkve.

Foto: banjalukain.com

Portal Analitika