Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Poslije više od dvadeset godina stručnjaci Narodnog muzeja danas će ući u riznicu Cetinjskog manastira

Poslije više od dvadeset godina stručnjaci Narodnog muzeja danas će ući u riznicu Cetinjskog manastira

18riznicapocetna
S
tručnjaci Narodnog muzeja Crne Gore danas će, poslije više od dvadeset godina, ući u riznicu Cetinjskog manastira, kako bi izvršili popis i analizirali stanje vrijedne zbirke. Komisija Narodnog muzeja u kojoj su istoričarka umjetnosti Anđe Kapičić, direktorica Muzeja kralja Nikole, i konzervatorice i restauratorice Marina Šoć i Milena Martinović, ostvariće uvid u predmete koji su daleke 1947. godine, iz Državnog muzeja, dati na korišćenje Cetinjskom manastiru, kazao je za Portal Analitika direktor Muzeja Pavle Pejović.

Poslije više od dvadeset godina stručnjaci Narodnog muzeja danas će ući u riznicu Cetinjskog manastira
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o 105 predmeta, koji su odlukom tadašnjeg ministra prosvjete Nika Pavića, iz Muzeja prenijeti u Cetinjski manastir, odnosno Crkveni muzej, kako piše u odluci.

Poznato je da više od dvadeset godina stručnjaci Narodnog muzeja nisu imali uvid u stanje predmeta u Riznici i da su ponavljali da je problem u lošoj komunikaciji sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom Srpske pravoslavne crkve. Dogovor je nedavno postignut, i kako je ranije za Portal Analitika kazao direktor Muzeja Pavle Pejović, u korektnom razgovoru sa  mitropolitim Amfilohijem dogovoreno je da stručnjaci ostvare uvid i popišu vrijedne predmete.

1804Pejovictekst

Pejović je tada naglasio da je u pitanju kulturno dobro i da je neophodno da se pruži mogućnost da urade ono što je zakonom definisano, a to je uvid u stanje i stručnu obradu predmeta sakralnog karaktera.

Kada je riječ o riznici Cetinjskog manastira, poznato je da je unazad dvadesetak godina ona bila uvrštena u obilazak Cetinjskih muzeja, odnosno da se kartom kupljenom za Muzeje mogla vidjeti i riznica. Vodiči su bili iz Narodnog muzeja. Ta praksa je ukinuta prije dvadesetak godina, a od tada i komunikacije između MCP i Narodnog muzeja gotovo da nije bilo. Tako se, uostalom, posljednjih godina često moglo čuti iz ove matične muzejske ustanove u Crnoj Gori. Tim prije vijest da će istoričari umjetnosti i konzervatori i restauratori danas ostvariti uvid u stanje riznice, zavrijeđuje veću pažnju.

foto: cetinje.montenegro.travel

 

 

 

Portal Analitika